Search

Wist je dat spullen een route in je huis afleggen? In het ideale geval komen spullen je huis binnen, worden ze gebruikt en/of krijgen ze een vaste plek, en vertrekken ze na verloop van tijd weer. Maar soms ontstaan er verstoppingen. En dat leidt uiteindelijk tot rommel. Hoe kun je dit voorkomen? Dat zal ik je vertellen, lees snel verder.

Route van je spullen door het huis

Als spullen je huis binnen komen, moeten ze een vaste plek krijgen. Of het nu om een decoratie gaat of om een gebruiksvoorwerp, je zet of legt het ergens neer. Na verloop van tijd heeft het voorwerp zijn beste tijd in jouw huis gehad. Je hebt het niet meer nodig, het is stuk of je vindt het niet meer mooi. Je geeft of gooit het weg en zo verlaat het voorwerp je huis weer.

Neem bijvoorbeeld een paar hardloopschoenen. Je koopt ze en zet ze in de kast. Je doet ze aan als je gaat hardlopen en zet ze daarna weer op hun vaste plek terug. Op een dag merk je dat ze aan vervanging toe zijn. Je koopt nieuwe hardloopschoenen, en gooit de oude weg.

Verstoppingen

Zoals ik hierboven heb beschreven, gaat het echter niet altijd. Soms stagneert er iets in dit proces. Je hardloopschoenen krijgen bijvoorbeeld geen vaste plek en gaan door het huis zwerven. De ene keer struikel je er in de hal over, de andere keer liggen ze in de badkamer, waar je ze hebt uitgetrokken toen je ging douchen. Nu is een paar rondzwervende hardloopschoenen lastig, maar nog niet echt een probleem. Heb je naast je rondzwervende hardloopschoenen, meer spullen die rondzwerven? Dan oogt je huis al snel rommelig.  

Een ander probleem doet zich voor als de spullen het huis uit moeten. Je hebt besloten dat het weg moet, maar toch blijft het ergens in huis liggen. In het geval van de hardloopschoenen, heb je al nieuwe gekocht. Maar het oude paar bewaar je nog maar even, voor het geval dat. Zo komen er wel nieuwe spullen je huis in, maar gaan de oude niet weg. Dat resulteert uiteindelijk in overvolle kasten en teveel spullen. 

Ook producten die bestemd zijn voor recycling hebben de neiging te blijven liggen. We verzamelen glas, plastic en oud papier apart, maar vergeten het regelmatig weg te brengen. Andere spullen die vaak blijven liggen zijn dingen die je wilt verkopen. Ze blijven liggen omdat je nog foto’s moet nemen en op internet moet zetten of omdat ze niet verkocht worden en je blijft wachten op een mogelijke koper.

Hoe voorkom je stagnatie in je huis?

Nu je weet hoe het probleem ontstaat, is de oplossing simpel. Ik zet een aantal oplossingen voor je op een rijtje.

  • Geef nieuwe voorwerpen direct een vaste plek.
  • Koop je iets nieuws, doe het oude voorwerp dan direct weg. Nieuwe sportschoenen? Dan gaan de oude weg.
  • Breng alle recycling op een vaste dag weg. Breng bijvoorbeeld alles elke zaterdag naar de recyling bakken of neem alles mee als je boodschappen gaat doen.
  • Wil je spullen verkopen? Geef jezelf maximaal een week de tijd om foto’s te nemen en de spullen op internet te zetten. Stel ook een maximumtermijn aan de verkoop. Is het binnen een maand nog niet verkocht? Dan gaat het alsnog weg.

Veel rommel wordt veroorzaakt doordat de doorstroom van spullen in je huis stagneert. Deze vorm van rommel is met bovenstaande tips eenvoudig te voorkomen. Zie je dat spullen zich ergens ophopen of verzamelen? Onderneem dan actie.