Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Elke maand kijk ik even terug op de afgelopen maand. Net zoals ik elke week doe met een ‘weekly review’. Wat zo’n maandelijkse terugblik daaraan toevoegt? Dat leg ik je hieronder uit.

Verschillen tussen wekelijkse en maandelijkse terugblik

Het verschil tussen de wekelijkse en maandelijkse terugblik zit hem vooral in de vragen die ik mezelf stel.

De wekelijkse terugblik richt zich meer op de ‘losse eindjes.’ De lopende en onafgeronde zaken.

De maandelijkse terugblik richt zich wat meer op het grotere geheel. Zoals mijn maanddoelen.

 

Vragen die ik mezelf stel bij een maandelijkse terugblik

Deze vragen stel ik mezelf bij een maandelijkse terugblik:

  • Welke doelen heb je deze maand behaald?

Ik begin positief door te kijken naar wat ik deze maand allemaal gedaan heb.

  • Waren dit geplande of ongeplande doelen?

Soms wordt je ingehaald door de werkelijkheid of veranderen plannen. Je kunt dan een heel mooi doelenlijstje hebben, maar uiteindelijk met hele andere dingen bezig zijn. Door te kijken naar de verhouding tussen geplande en ongeplande doelen, zie ik of mijn planning klopt. Ben ik elke maand alleen maar bezig met ongeplande doelen, dan gaat er iets niet goed.

  • Welke geplande doelen heb je niet behaald? En waarom niet?

Dit is niet meer dan simpelweg de balans opmaken tussen wat wel en wat niet gelukt is. Niet gehaalde doelen schuiven meestal door naar de volgende maand. Een enkele keer blijkt een doel niet (meer) belangrijk te zijn en dan gaat hij gewoon van het lijstje.

  • Heb je je aan je tijdsplanning kunnen houden?

Met name voor mijn bedrijf maak ik altijd een tijdsinschatting per doel. Dat houdt in dat ik inschat hoeveel tijd ik nodig heb om het doel te bereiken en hoeveel tijd ik aan dit doel kan besteden. Aan het eind van de maand kijk ik of beide tijdsinschattingen kloppen.

Zoals je ziet is de maandelijkse terugblik voor mij vooral gericht op het krijgen van overzicht over mijn doelen. Waar sta ik nu, ben ik op schema en klopt mijn tijdsplanning? Het helpt me vooral bij het plannen voor de komende maand. Ik kan op deze manier waar nodig bijsturen. Wil je ook aan de slag met een maandelijkse terugblik? Je kunt mijn 'monthly review' hier downloaden.