Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Gebruik jij je bullet journal dagelijks? Ik deed dat wel (bijna) altijd. Vooral als ik het druk had, was het mijn redding. Die honderden dingen die ik nog moest doen en alle gedachten die door mijn hoofd schoten, kon ik op een plek kwijt: in mijn bullet journal. Nu vraag je je misschien af waarom ik hier in de verleden tijd spreek. Dat is met name omdat ik het op dit moment even niet meer weet. In augustus was ik superdruk, maar ik heb mijn bullet journal nauwelijks aangeraakt. Wat ik dan wel heb gedaan, lees je verderop in dit artikel. Maar op dit moment vraag ik me vooral af, ga ik in september mijn bullet journal wel gebruiken? Als je op bovenstaande foto af moet gaan, zou je denken van wel. En inderdaad, ik heb besloten om in ieder geval een opzet voor september te maken. Maar met daarbij het voorbehoud, dat ik mijn bullet journal hoogstwaarschijnlijk niet meer ga gebruiken voor mijn dagelijkse takenlijst.

Waarom ben ik ooit begonnen met een bullet journal?

Ooit begon ik met een bullet journal omdat het een perfect alternatief leek voor alle losse lijstjes en aantekeningen die ik altijd maakte. Gewoon alles bij elkaar in een boekje. Ik begon in een oud notitieboekje met lijntjes dat ik nog had liggen. Al snel ging ik over op een Moleskine (large) met ruitjes. Dat werd vervolgens een Moleskine XL en uiteindelijk een Leuchtturm 1917 met puntjes (ook A5 formaat). Tegenwoordig krijg ik vaak de bullet journals van Mus van mijn zus, die een recensie website heeft (www.wijtestenhet.nl).  Mijn bullet journal was in eerste instantie een maandoverzicht, gevolgd door dagelijkse to do lijsten en aantekeningen over de dag. Langzamerhand kwamen er meer onderdelen bij. Doelen bijvoorbeeld. En collecties. Maar ook de voorkeur voor mooiere pennen. Schreef ik eerst nog gewoon met blauwe balpen, al snel werden het fineliners en nog weer later kwamen daar de Tombow Dual Brushpennen bij. Maar de kern van mijn bullet journaling bleef toch altijd het overzicht en het voordeel van alle ideeën en aantekeningen bij elkaar in een boekje.

Agenda en/of Future Log

Waar mijn bullet journal niet zo geschikt voor bleek, waren toekomstige afspraken. Daar heeft Ryder Caroll de 'future log' voor uitgevonden. Maar eerlijk gezegd merkte ik dat ik deze steeds minder ging gebruiken. Daar komt nog bij, dat ik mijn bullet journal wel meeneem op vakantie, maar niet naar afspraken buitenshuis. Daarom had ik al snel, naast mijn bullet journal, een agenda. Soms gebruikte ik de app op mijn telefoon daarvoor, maar meestal gaf ik de voorkeur aan een papieren agenda. In mijn bullet journals maakte ik nog wel steeds voorin een future log. Maar ik gebruikte hem steeds minder. Ook de maandoverzichten bleven vaak leeg.

Habittrackers

Met habittrackers heb ik een soort haat/liefde verhouding. Ik wil graag bijhouden hoe vaak ik iets doe. Zeker als ik mezelf een nieuwe gewoonte probeer aan te leren. Toch ben ik heel slecht in het bijhouden van habittrackers. In mijn bullet journal heb ik ze in alle soorten en maten gehad. Van heel groot en heel uitgebreid, tot heel klein met maar een paar gewoonten. En nog steeds heb ik geen manier gevonden die echt goed voor me werkt. 

Taken

Waar mijn bullet journal wel goed voor werkte, waren mijn dagelijkse to do lijstjes. De avond ervoor maakte ik de lijst voor de volgende dag. Dingen die niet gedaan waren, werden doorgeschoven en achteraf was altijd terug te vinden hoe vaak ik een taak vooruit had geschoven. Maar daarin veranderde wel iets. Schreef ik eerst veel taken en subtaken op, langzamerhand ging ik steeds vaker alleen grotere of belangrijke taken opschrijven. En in periodes dat ik het druk had, gebruikte ik mijn bullet journal soms dagen niet. Wat op zich vreemd was, want ooit had ik hem heel hard nodig tijdens drukke periodes. De belangrijkste oorzaak daarvoor is, denk ik, dat ik mijn dagen anders ben gaan plannen. Ik ben steeds meer gelijksoortige taken op bepaalde dagen gaan plannen. Zo schrijf ik maandags meestal mijn blogposts, film ik op dinsdag, etc. Daardoor heb ik steeds minder behoefte aan uitgebreide to do lijsten. Wel werk ik graag met projectlijsten, waarin alles wat ik voor een bepaald project moet doen, is opgeschreven. Ook een blogpost is een project. Want daarvoor moet ik een outline maken, de blogpost zelf schrijven, foto's maken en bewerken, etc. Ik heb dus meer behoefte aan projectoverzichten en checklists dan aan dagelijkse takenlijsten. 

Wat ga ik in september met mijn bullet journal doen?

Ik werk nog maar kort (ongeveer een week) met mijn nieuwe systeem. En ik weet nog niet of ik nu al helemaal afscheid van mijn bullet journal wil nemen. Daarom heb ik deze maand gekozen voor een bescheiden opzet, met een voorblad, kalender, doelen en habittracker. Of ik die ook echt ga gebruiken, durf ik nu nog niet te zeggen. Waarschijnlijk kan ik je daar eind september meer over vertellen. Maar zoals ik er nu over denk, wordt mijn bullet journal in september heel minimaal gebruikt. 

 

Gebruikte materialen:

Geen bullet journal, maar wat dan?

Mijn editorial calendar had ik ooit in Trello en tegenwoordig in Asana staan. Maar voor mijn taken vond ik beide systemen niet zo prettig werken. De afgelopen maand heb ik vooral veel aantekeningen gemaakt in Google Keep. Wat mij betreft is dit een goede manier om alle aantekeningen op een digitale manier bij elkaar te houden. Maar een taakmanagement systeem waarin je meer overzicht hebt, heeft mijn voorkeur. Bij toeval stuitte ik op een video over Clickup. Dat leek een ideale combinatie van Trello en Asana en langzamerhand begon ik daar mijn to do's en projecten in te zetten. Op dit moment ben ik helemaal verkocht aan dit systeem, maar dat kan ook nieuwigheid zijn. Ik houd ervan om af en toe nieuwe dingen uit te proberen. Hoe ik Clickup gebruik, is een onderwerp voor een andere keer. Volgende week zal ik je daar meer over vertellen.   

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.