Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Een opruimklusje dat ik eigenlijk elk jaar wel doe, is de hal opruimen, en dan met name de kapstok. Als de temperaturen hoger worden, berg ik de winterspullen op. Mutsen, sjaals en handschoenen gaan dan naar boven, in de kast. Helaas ben ik vergeten voor- en na foto's te maken, maar je kunt het hele proces in de video onderaan deze blogpost zien.

Er zijn drie onderdelen die ik opruim in de hal. De mandjes bovenop mijn kapstok, de kapstok zelf en de mand onder da kapstok.

Mandjes op de kapstok opruimen

Bovenop de kapstok heb ik twee mandjes staan waar mutsen, sjaals en handschoenen etc. in gaan. Deze ruim ik als eerste op. Een van de mandjes bevat spullen van mijn man, dus daar blijf ik vanaf. Het tweede mandje bevat mijn spullen.

Er zitten gaten in een van de handschoenen, dus dat paar gaat weg. Twee andere paren gaan naar boven, samen met een sjaal en twee mutsen. Voordat ik ze opberg, was ik ze, zodat ze volgend jaar weer fris uit de kast gehaald kunnen worden. In het mandje vind ik ook nog een fietsslot. Deze verhuist naar de mand onder de kapstok. Daar past hij beter in.

Nadat ik de sjaals en handschoenen gewassen heb, besluit ik er een andere opbergplek voor te maken. Voorheen bewaarde ik ze met andere seizoens- en vakantiespullen in zo’n grote doos voor onder het bed. Nu bedenk ik ineens dat ik een kleinere doos heb, waar ze prima inpassen. Ik label de doos en zet hem op een hoge plank in de gangkast.

 

De kapstok opruimen

Nu is de kapstok zelf aan de beurt. Eigenlijk hoef ik daar niet zo heel veel aan te doen. Mijn winterjas kan weg. Daar heb ik inmiddels een nieuwe voor en deze zit onder de verfvlekken die er niet meer uit gaan. De jas gaat naar de inzamelbak voor textiel, zo kan hij hergebruikt worden. Verder hangen er nog wat hangertjes om natte jassen en regenkleding uit te hangen. Die gaan voorlopig ook naar boven. Ik haal ze wel weer tevoorschijn op het moment dat ik ze weer nodig heb. Mijn regenjas hangt ook nog aan de kapstok. Die stop ik bij mijn regenbroek in het hoesje van mijn regenpak. Zo ziet de kapstok er ook weer netjes uit.

Mand onder de kapstok opruimen

Tot slot staat er onder de kapstok een mand waar nog wat spullen in zitten. Ik haal er een setje ijzertjes voor onder je schoenen uit. Die zijn bedoeld voor als het erg glad is, bij ijzel bijvoorbeeld. Ik heb ze echter nog nooit gebruikt terwijl ik ze al een aantal jaren in huis heb. Ik bewaar ze wel, maar niet hier. Die mogen ook boven bij de winterspullen opgeruimd worden. In de mand ligt ook nog een witte paraplu. We hebben naast deze nog 1 grote en 2 kleine (opvouwbare) paraplu’s. Eigenlijk is het dus niet nodig om deze nog te bewaren. We gebruiken hem nooit en bovendien is hij vuil geworden en ziet hij er niet mooi meer uit. Deze gaat dus weg.

Resultaat van de hal opruimen

Deze korte opruimklus geeft me veel voldoening. Het kost niet veel tijd, maar er zijn wel weer een aantal dingen weg gegaan die ik niet meer nodig heb. Bovendien ogen de kapstok en de mandjes weer netjes. Deze dingen gingen weg:

  • Een winterjas.
  • Een paar (kapotte) handschoenen.
  • Een paraplu.

Deze dingen kregen een plekje ergens anders in huis:

  • 2 paar handschoenen.
  • 2 mutsen.
  • Een sjaal.
  • IJzertjes voor onder je schoenen.
  • Een paar wandelschoenen.

Tot slot hieronder de beloofde video voor diegenen die het hele opruimproces willen zien.