Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Al eerder liet ik je zien hoe je een jaarplanning en een kwartaalplanning maakt. Vandaag is de maandplanning aan de beurt.

Agenda checken

Voor mijn maandplanning kijk ik eerst in mijn agenda hoe deze maand eruit ziet. Zijn er vrije dagen of vakanties? Bijzondere feesten of evenementen? 

  • In juni heb ik bijvoorbeeld de volgende bijzonderheden:
  • 8 en 9 juni Pinksteren, handig om rekening mee te houden. Pinkstermaandag is een extra vrije dag.
  • Verder zijn er twee jarigen naar wie ik een kaartje moet sturen. Dit schrijf ik in mijn agenda op als taak op de dag voor hun verjaardag. Bovendien maak ik op mijn to do lijst een aantekening dat ik postzegels moet kopen en moet checken of ik nog geschikte verjaardagskaartjes op voorraad heb.
  • Daarnaast valt onze trouwdag in juni en willen we daarvoor een datum plannen om uit eten te gaan.

Vaste taken?

Daarna kijk ik of er vaste taken zijn die gedaan moeten worden in de komende maand. Dit zijn taken die wekelijks of maandelijks terugkomen of alleen in een bepaalde maand gedaan moeten worden.

Wat betreft vaste taken in juni, zijn dit vooral mijn wekelijkse blogposts, YouTube video’s en social media. Die taken heb ik in een social media kalender staan. Verder heb ik deze maand geen bijzondere dingen.

Kwartaalplanning controleren en terugblik op de afgelopen maand

Vervolgens kijk ik naar mijn kwartaalplanning. Welke dingen daarvan zijn nog niet gedaan en wil ik deze maand gaan doen?

Daarna volgt een terugblik naar de afgelopen maand. Welke taken zijn blijven liggen? Wil ik die doorschuiven naar de komende maand of naar een later moment? Of wil ik bepaalde dingen helemaal laten vervallen?

Takenlijst maken en inplannen

Nadat ik een lijstje heb gemaakt van alles wat ik de komende maand wil doen, bepaal ik hoeveel tijd dit me ongeveer gaat kosten en kijk ik of ik die tijd ook daadwerkelijk heb. Heb ik niet voldoende tijd voor alles, dan schrap ik een aantal dingen.

Op basis van deze maandplanning maak ik vervolgens een weekplanning. Maar daarover meer in een volgende blogpost.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.