Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

We hebben het allemaal druk. We werken, studeren, hebben een gezin en hebben daarnaast ook nog een sociaal leven. Doordat je het druk hebt, ben je vaak geneigd om van het een naar het ander te rollen. Ben je een planner, dan plan je vaak gewoon je hele dag vol. Hoe meer je kunt doen, hoe beter. Maar plan jij vrije tijd in?

Vrije tijd heb je nodig

Vrije tijd is tijd die je helemaal kunt besteden op de manier die jij wilt. Je hoeft even niks. Het is bedoeld om jezelf opnieuw op te laden en te ontspannen. Daardoor kun je daarna weer op volle kracht vooruit. Maar het kan je ook helpen om anders tegen dingen aan te kijken. Door even afstand te nemen, zie je dingen soms helderder. Het is dus absoluut niet egoïstisch om wat tijd voor jezelf te plannen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Wat je in de vrije tijd doet, mag je in principe zelf weten. Wel is het zo dat bepaalde activiteiten beter ontspannen dan andere. YouTube of Netflix kijken is op zijn tijd best leuk. Maar je ontspant beter als je iets actiefs doet. Iets creatiefs als tekenen, schilderen of handwerken. Maar ook sporten of gewoon wandelen is goed voor je. De buitenlucht, en met name als je de natuur in gaat, helpt je te ontspannen. Kiezen voor een goed boek is ook een optie. Maar kijk wel uit dat je dan niet boeken gaat lezen die met je werk te maken hebben. Dan ontspan je nog niet echt. Het gaat er juist om dat je even heel wat anders doet.

 

Hoe plan je vrije tijd in?

Zorg dat je elke dag even een beetje tijd voor jezelf hebt. Ik probeer een uurtje vrij te houden per dag. Daarnaast probeer ik regelmatig een halve of hele dag helemaal voor mezelf te plannen. Op deze dagen ga ik vaak wandelen, zodat ik ook echt afstand neem van mijn werk. Je plant je vrije tijd bij voorkeur in door het vrij te plannen in je agenda. Beschouw het vervolgens ook als een extra afspraak en houd je aan de geplande vrije tijd. Je hoeft niet van te voren in te plannen wat je dan gaat doen, hoewel dat wel kan helpen. Zorg er gewoon voor dat je in die tijd wat voor jezelf doet.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.