Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk heb ik dan toch de definitieve versie van mijn huishoudmap af.

Indeling Huishoudmap

De map heeft de volgende tabbladen:

  • routines
  • weekplan
  • voorraad
  • zones
  • noodinfo
  • adressen
  • planning

 

Routines

Onder de tab routines zit een overzicht van mijn dagelijkse routines. Voor het overzicht heb ik mijn ochtend-, middag- en avondroutines allemaal op een pagina gezet. Ik gebruik deze lijst niet om af te strepen wat ik al gedaan heb, maar vind het wel makkelijk om er af en toe een blik op te werpen om te zien of ik niets vergeet.

Weekplan

Mijn basis weekplan vind je hier. Dit is zoals ik mijn week in het ideale geval indeel. De meeste taken doe ik dan ook automatisch op de daarvoor bestemde dag. Ik val juist op dit plan terug als ik een onregelmatige week heb en me hier niet aan kan houden. Dan kijk ik welke dingen nog gedaan moeten worden. Ook als ik een aantal hectische weken achter de rug heb, waarin ik een beetje uit mijn ritme ben, vind ik dit overzicht heel fijn om te hebben.

Voorraad

Achter deze tab zit allereerst een lege pagina voor het weekmenu. Deze gebruik ik op het moment niet, maar heb ik in het verleden wel veel gebruikt, dus ik laat hem er nu nog even inzitten voor als ik hem wel wil gaan gebruiken.

Verder vind je hier de standaard boodschappenlijst en de voorraadlijst met daarop de dingen die ik standaard op voorraad wil hebben. De voorraadlijst controleer ik ongeveer een keer per twee maanden en vul ik dan aan. De standaard boodschappenlijst gebruik ik op dit moment nauwelijks, omdat we de meeste boodschappen online bestellen. In de app die ik gebruik staan de standaard boodschappen ook allemaal bij elkaar. Meestal kijk ik dus alleen in de app en niet op deze lijst. Toch vond ik het wel fijn om hem ook in mijn huishoudmap op te nemen.

Zones

Naast de schoonmaaklijsten voor de zones, vind je hier ook een overzicht van de taken voor mijn wekelijkse schoonmaakroutine (Weekly Home Blessing Hour). Op dit moment gebruik ik alle schoonmaaklijsten vooral als checklist van wat nog gedaan moet worden en streep ik eigenlijk niets af. Misschien ga ik dat wel doen voor de taken die weinig (bijvoorbeeld een keer per jaar) voorkomen. Ik denk erover om daar een datum waarop ik die taak gedaan heb toe te voegen, zodat ik kan zien hoe lang het geleden is dat ik bijvoorbeeld de gordijnen gewassen heb.

Noodinfo

Hier bewaar ik alle contactinformatie van artsen, apotheken, nutsbedrijven en andere belangrijke instanties of personen.

Adressen

De adressen van familie, vrienden en kennissen zijn hier op alfabet te vinden.

Planning

Hier zitten de maandelijkse tabbladen. Achter elke maand zit een overzicht met belangrijke data (verjaardagen, feestdagen die altijd op dezelfde datum vallen) en taken die jaarlijks in een vaste maand terug komen. Daarnaast is er op elke pagina ruimte voor aanvullingen.

Tot slot heb ik achterin nog een insteekhoesje voor als ik in de toekomst losse papieren heb die ik er (tijdelijk) aan toe wil voegen. Dan kan ik ze direct ergens kwijt zonder ze te perforeren of alsnog op zoek te gaan naar een hoesje.

In onderstaande video kun je nog een keer de hele map zien, zoals ik hem nu gebruik.