Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In Meer door Minder beschrijft Joshua Becker zijn reis naar minimalisme. Hij beschrijft minimalisme als: ‘Het doelbewust aandacht schenken aan de dingen waaraan we de meeste waarde hechten en het verwijderen van alles wat ons afleidt.´

 

Overvolle garage

Zijn verhaal begint met een overvolle garage en het besef dat er spullen weg moeten. Vervolgens laat hij je de voordelen van minder spullen zien. Dat zijn onder andere meer tijd en energie, meer geld, meer vrijheid en minder stress en afleiding. Het gaat er niet om dat je alles wat je hebt moet wegdoen. Het gaat er wel om dat je tijd en ruimte hebt om te doen wat je graag wilt doen. Soms hebben we zoveel spullen, en kost ons dat zoveel tijd en energie en stress dat we niet eens meer beseffen wat we nu echt graag willen. Door het hele boek heen benadrukt de schrijver dan ook dat het einddoel is om meer duidelijkheid te krijgen over wat je wilt in het leven en waar je het meeste waarde aan hecht.

 

Culturele en maatschappelijke invloeden

Becker laat in het boek duidelijk zien hoe culturele invloeden en de generatie waartoe je behoort invloed hebben op de manier waarop je met spullen omgaat. Materiële bezittingen staan in veel gevallen voor veiligheid en zekerheid en veel dingen hebben daarnaast ook nog eens emotionele waarde. Het is dan ook niet gek dat we het moeilijk vinden om dingen weg te doen. Becker raadt dan ook aan om langzaam te beginnen met een oppervlakkige opruimronde van dingen die je niet al te veel moeite kosten om weg te doen. Daarna kun je het kamer voor kamer wat grondiger aanpakken. Hij helpt je op weg bij de moeilijke categorieën door tips en adviezen te geven.

 

Conclusie

Samenvattend bevat dit de nodige theoretische achtergronden, maar ook praktische tips, adviezen en voorbeelden van anderen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.