Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In deze serie wil ik je laten zien hoe ik mijn planningen maak. Hoewel het inmiddels al bijna half mei is, wilde ik toch beginnen bij het begin en je laten zien hoe ik een jaarplanning maak. Dit omdat ik op basis van mijn jaarplanning mijn kwartaalplanning en maandplanning maak.

Visie

Ik zei dat ik wilde beginnen bij het begin, maar mijn jaarplanning is ook niet het begin. Ik ben begonnen met een visie document. Daarin schrijf ik per levensgebied op wat ik wil bereiken. Dit is meer een ideaal leven document. Hierin houd ik geen rekening met of het haalbaar is of niet. Want wie kan nu zeggen of iets wat nu (nog) niet haalbaar is, dat over 10 jaar ook niet is? Het is mijn kompas. Mijn doel om naartoe te werken. En het is een levend document. Elk jaar bekijk ik het document en pas het zo nodig aan. Soms verandert mijn kijk op dingen en heb ik andere ideeën over wat ik wil en wat niet. Hoewel de hoofdlijnen vaak wel hetzelfde blijven.

5 jarenplan

Om deze doelen op hele lange termijn een beetje behapbaarder te maken, heb ik een overzicht gemaakt van wat ik (in grote lijnen) over 5 jaar wil bereiken. Op basis van dit plan, maak ik dan mijn jaarplan.

Jaarplan

Voor mijn jaarplanning ga ik dus uit van de dingen die ik over 5 jaar bereikt wil hebben. Ik kies uit dit plan de dingen die ik op dat moment het belangrijkst vindt. Wel kies ik minimaal één ding uit elke categorie, zodat er een balans is tussen persoonlijke en zakelijke doelen. Ik vind het prima om meer tijd en energie aan een bepaalde categorie te besteden, maar het kan nooit mijn enige prioriteit zijn.

Vervolgens kijk ik wat ik dit jaar zou kunnen doen om een stapje bij die 5 jaar doelen te komen. Voor elk gekozen doel kies ik iets wat in een jaar bereikbaar zou kunnen zijn. Het doel moet voor mij wel uitdagend zijn, maar ook weer niet zo groot dat het hoe dan ook niet te bereiken is in een jaar. Dit vind ik nog wel eens lastig, want een jaar lijkt zo ontzettend lang, dat ik nog wel eens grotere doelen plan dan eigenlijk haalbaar is. Inmiddels weet ik dat van mezelf en til ik er in dat geval ook niet zo zwaar aan als ik het einddoel dan uiteindelijk niet haal, als ik maar wel een flink eind op weg ben aan het eind van het jaar.

Het gevaar van een jaarplanning is dat je denkt dat je nog voldoende tijd hebt om al je doelen te bereiken en er dus niet echt vaart achter zet. Met het risico dat je daardoor je doel aan het eind van het jaar niet gehaald hebt. Daarom deel ik mijn jaarplanning vervolgens op in een kwartaalplanning. Daarover volgende keer meer.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.