Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De afgelopen maanden heb je op dit blog en op mijn YouTube kanaal kunnen zien hoe ik mijn huishoudmap opnieuw vorm gaf. Inmiddels werk ik er een tijdje mee en heb ik de pagina’s gaandeweg ingevuld. Nu ik weet wat ik wel en wat ik niet gebruik, wil ik de map definitief gaan maken en pagina’s uit gaan werken in getypte versies. Als dat af is, zal ik je zeker laten zien hoe het geworden is. Maar voor nu, een overzicht van wat werkt en wat niet.

 

Wat werkt niet in mijn huishoudmap?

 • Voorin had ik een mapje met merkstiften, een whiteboardmarker, post-its en een vierkleurenpen. Het enige dat ik daarvan gebruikte was de pen en dan eigenlijk ook nog eigenlijk alleen maar blauw. Dit mapje gaat dan ook uit de map.
 • Page protectors gebruik ik helemaal niet zoals je uit bovenstaande alinea hebt kunnen opmaken. Ik schrijf er niet op met de whiteboardmarker en dus zijn ze overbodig. Die gaan er allemaal uit.
 • De dagelijkse routines had ik bijvoorbeeld in page protectors gestopt, zodat ik per dag kon afstrepen wat ik gedaan had en de pagina daarna weer opnieuw kon gebruiken. Ik merk echter dat ik deze lijstjes wel als checklist gebruik, maar het niet steeds ga afstrepen. In de praktijk kijk ik af en toe of ik alles gedaan heb en doe de dingen die ik vergeten ben alsnog.
 • Het blad met de weekmenu’s gebruik ik vrijwel nooit. In plaats daarvan schrijf ik het menu vaak in mijn agenda. Deze pagina kan er dus uit.
 • De standaard boodschappenlijst gebruik ik ook zelden, omdat wij onze boodschappen online bestellen. Daar heb ik een overzicht van de meest bestelde boodschappen en dat is dus eigenlijk mijn digitale standaard boodschappenlijst. Waarschijnlijk haal ik ook deze lijst dus uit mijn map.
 • Ik had een kalender uitgeprint en er als overzicht ingestopt achter de maandtabs. Dat leek me wel handig, zodat je een goed overzicht van verjaardagen en feestdagen hebt. In de praktijk zie ik deze toch wel in mijn agenda staan en gebruik ik de kalender dus niet.

Wat werkt wel in mijn huishoudmap?

 • Mijn basisweekplan werkt goed. Ingevuld ziet die er nu zo uit:
  • Maandag: donkere kleuren wassen, social media planning en aan mijn blogposts werken.
  • Dinsdag: 60 graden was draaien en weekly home blessing hour. Voor mijn bedrijf doe ik eventueel kleinere klusjes tussendoor, dingen die zijn blijven liggen of ongeplande zaken.
  • Woensdag: lichte kleuren wassen, foto’s en video’s maken of bewerken.
  • Donderdag: beddegoed wassen (als ik mijn bed verschoond heb, wat ik om de week doe), administratie (zowel privé als zakelijk) en schoonmaakwerk in de zone van die week.
  • Vrijdag: aan een project werken (kan zakelijk of privé zijn) en zo nodig een extra was draaien.
  • Zaterdag: inhaaldag of vrije dag.
  • Zondag: voornamelijk een dagje om de komende week te plannen. Ik doe mijn weekly review, mijn weekplanning, maak een weekmenu (en check eerst de koelkast op producten die op moeten) en bestel boodschappen.
 • Een overzicht van mijn voorraadkast vind ik nog steeds handig. Ik bleek nog een uitgebreide versie van de boodschappenlijst in mijn computer te hebben staan. Deze heb ik gebruikt voor een inventarisatie van de voorraadkast. Dit is een fijne lijst om te hebben, maar ik moet nog even een systeem bedenken om hem ook echt te gebruiken. Op dit moment denk ik aan een maandelijkse controle van de voorraadkast. Dit zou ik kunnen doen op het moment dat ik extra aandacht aan deze zone besteed.
 • De Weekly Home Blessing Hour is prima zoals ik hem op papier heb gezet en dat blad mag dan ook blijven. Ik doe tegenwoordig alles op een dag, dus ik streep de lijst niet af, maar vind het wel handig als ik er af en toe een blik op kan werpen.
 • De schoonmaaklijsten voor elke zone heb ik gaandeweg ingevuld terwijl ik in die zone aan het werk was. Voor nu heb ik afgestreept wat ik heb gedaan en wat ik nog wil doen. In eerste instantie wilde ik voor alles ook nog opschrijven hoe vaak ik het wilde doen (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal) maar ik denk dat ik het voorlopig maar even op een complete lijst houd en dan kijk hoe ver ik kom elke keer en afstreep wat gedaan is.
 • Adressen en noodnummers werkt prima. Het is ook fijn om die informatie in een losbladig systeem te hebben, voor het geval er dingen veranderen. Zo kun je er makkelijk wat tussenuit halen of invoegen.
 • De maandtabs zijn handig om daar de dingen op te schrijven die ik in een bepaalde maand wil doen. Ik heb ze nog niet heel veel gebruikt. Maar dat is vooral omdat het nog niet in mijn systeem zit. Ik merk wel dat ik het makkelijk vind om dat overzicht te hebben. Ik moet mezelf alleen nog aanwennen om de dingen ook daar op te schrijven.

Tot zover deze map. Zoals gezegd gaat er nog een definitieve versie komen die ik ook met jullie zal delen. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.