Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Als je (kleine) kinderen hebt, dan raad ik je aan om een kastje voor je kinderen in te richten.

Zo’n kastje heeft twee functies.

Nadoen

Kleine kinderen doen jou graag na. Ze zien jou vanalles uit kastjes halen en er weer in zetten. Als ze de kans krijgen, gaan ze dit vroeg of laat ook doen. Om te voorkomen dat ze al je pannen tevoorschijn halen (met daarbij gevaar op ongelukken), geef je ze een eigen kastje of lade. Kies een kastje uit waar ze makkelijk bij kunnen en leg uit dat die speciaal voor hun is. Daar kunnen ze naar hartenlust dingen uit halen of in zetten. Zet er bijvoorbeeld hun eigen borden en bekers in of geef ze een aantal tupperware bakjes. Natuurlijk zal er soms ook speelgoed in het kastje verdwijnen. Kijk af en toe samen even in het kastje en haal eventueel speelgoed er weer uit om het daarna op de juiste plek op te bergen.

Zelfstandigheid trainen

Als je de borden en bekers van je kind in het kastje bewaard, kunnen ze deze zelf pakken. Zo kunnen ze meehelpen om de tafel te dekken en kunnen ze hun eigen spullen er weer in opbergen als jij ze uit de vaatwasser hebt gehaald. Zo oefen je op een leuke manier hun zelfstandigheid. Als de kinderen wat ouder zijn, zou je er zelfs hun tussendoortjes in op kunnen bergen. Kies alleen snacks die ze zelfstandig kunnen eten en haal ze van te voren uit de verpakking. Je kunt ze vervolgens in een tupperware doosjes bewaren om ze vers te houden.  Natuurlijk spreek je met ze af dat ze deze alleen mogen pakken nadat ze het hebben gevraagd. Beperk het aantal snacks dat je op deze plek bewaart, zodat ze niet in een onbewaakt ogenblik zoveel opeten dat ze er buikpijn van krijgen.