Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je huis een beetje schoon en op orde houden, lijkt soms een onmogelijke taak. Helemaal omdat het huishouden doen nooit klaar lijkt te zijn. Zodra je de keukenvloer gedweild hebben lopen je kinderen met hun modderige schoenen weer naar binnen. Zucht… Dit laatste kunnen we niet voorkomen, maar wat wel kan, is je huishouden in 5 stappen organiseren zodat je meer grip op je huishouden krijgt.

Stap 1 Opruimen

Als er overal rommel ligt, wordt schoonmaken bijna onmogelijk en sowieso een taak waar je verschrikkelijk tegenop gaat zien. Begin dus met het opruimen van de rommel. Zorg ervoor dat in ieder geval alle horizontale oppervlakten zo leeg mogelijk zijn. Dus vloer, aanrecht, eettafel etc. Kasten en laden opruimen komt daarna.

Stap 2 Dagelijkse Routines aanleren

Inderdaad, ik begin weer over routines. Als je dit blog al langer leest, weet je dat dat een stokpaardje van me is. Door elke dag een aantal kleine dingetjes te doen, blijft je huis redelijk schoon en netjes en hoef je niet elke keer weer van voren af aan te beginnen. Denk hierbij aan de afwas doen, eettafel en aanrecht schoonmaken, even alle rondzwervende spullen weer op hun plek leggen voor je naar bed gaat etc.

Stap 3 Een wekelijks schoonmaakschema maken

Bedenk voor jezelf welke klussen je wekelijks gedaan wilt hebben. Voor mij zijn dat: stofzuigen, dweilen, stoffen, spiegels, wastafel, toilet en douche schoonmaken en prullenbakken legen en schoonmaken. Kies dan een vaste dag waarop je deze klussen gaat doen. Je kunt ze ook over de week verdelen, maar kies dan ook vaste dagen voor je klussen.

Stap 4 Een schema maken voor niet wekelijkse klussen

Je hebt altijd van die klussen die je wel regelmatig,  maar niet elke week hoeft te doen. Bijvoorbeeld de ramen lappen, je matras keren, de binnenkant van je kasten een schoonmaakbeurt geven etc. Maak een lijst van deze taken en doe er elke week een paar. Het liefst ook weer op een vaste dag en tijd.

Stap 5 Bijhouden en evalueren

 Het zal je even tijd kosten om aan je nieuwe routines te wennen. Geef het dus niet meteen op als het allemaal niet direct lukt. Heb je achterstanden in het huishouden, dan kost het schoonmaken in het begin ook meer tijd en kun je misschien niet alles wat je wilt in één keer doen. Ga gewoon rustig door. Het wordt vanzelf beter. Kijk na een aantal weken of maanden of de manier waarop je het nu doet je bevalt. Pas je plan eventueel hier en daar aan. Verandert je situatie, bijvoorbeeld door ander werk, een nieuw gezinslid of een verhuizing, dan is aanpassing van je schema waarschijnlijk ook nodig. Kijk waar de knelpunten zitten en ga op zoek naar iets dat beter werkt.