Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het boek 'Opruimen voor je dood gaat' van Margareta Magnusson, pleit voor het opruimen van je spullen als je al wat ouder bent. Dit om te voorkomen dat je partner of je kinderen na je dood met een overvloed aan spullen worden die opgeruimd moeten worden, worden geconfronteerd.

 

Spullen die je niet meer nodig hebt

Ik omarm het idee van het boek helemaal. Niet alleen omdat je als oudere zou moeten opruimen. Maar vooral omdat het gaat over dingen die je niet meer nodig hebt. Dingen die ooit belangrijk voor je waren. Dingen die je laten zien wie je ooit was. Uit ervaring weet ik dat talloze mensen spullen in huis hebben, die niet meer bij hun huidige leven passen. Ooit was je een fanatiek sporter, kaartenmaakster of breifanaat. Maar als die hobby’s inmiddels in het slop zijn geraakt en je spullen al jaren ongebruikt in de kast liggen, moet je daar toch eens eerlijk naar kijken. Heb je die dingen echt nog nodig? Hoe groot is de kans dat je ze ooit weer gaat gebruiken?

Langzaam opruimen

Verder benadrukt de schrijfster dat het opruimen best langzaam mag gaan. Zo kun je de tijd nemen om afscheid te nemen van de dingen die ooit belangrijk voor je waren en het leven dat je geleidt hebt. Ik ben het helemaal met haar eens dat je de tijd mag nemen om de dingen waar je emotionele herinneringen aan hebt, weg te doen. In populaire opruimprogramma’s als bijvoorbeeld ‘Je leven in puin’ wordt een huis vaak in een weekend leeggeruimd. Dat is leuk voor de kijkcijfers, maar gaat vaak te snel voor de betrokkenen. Met name als het gaat om sentimentele spullen. Deze dingen zijn moeilijk om weg te doen. Er is dus niks mis mee om daar wat langer de tijd voor te nemen. Koester je herinneringen. Besef dat je deze herinneringen altijd bij je zult dragen en dat ze niet in je spullen zitten. Neem afscheid van je spullen omdat je ze niet langer nodig hebt. En doe ze dan, als je er klaar voor bent, weg.

 

Tot slot

Wil je een boek met opruimtips, dan vind ik dit boek minder geschikt. Het gaat vooral over het belang van het opruimen en bevat naar mijn mening geen bijzondere tips over het opruimen zelf. Niettemin is het een boek dat je opnieuw laat nadenken over de spullen die je in huis hebt. Zowel voor de oudere als voor de jongere generatie.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.