Terugblik The Minimalism Game

In november vorig jaar heb ik The Minimalism Game gespeeld.Wil je mijn blogposts daarover lezen, dan vind je die hier:

Ik begon met het minimalisme spel omdat ik steeds vaker spullen in mijn kasten en lades tegenkwam die eigenlijk al lang weg hadden gekund. Gezien de regelmaat waarmee dat gebeurde vermoedde ik dat er best heel wat was dat weg kon. Maar ergens twijfelde ik ook of het in totaal wel 465 dingen zouden zijn. Uiteindelijk bleken die er wel te zijn, hoewel ik het de laatste week wel moeilijker begon te vinden om genoeg spullen te vinden. Maar wat gebeurde er na november?

Meer rommel

Het proces dat in de maanden voor The Minimalism Game al in gang was gezet, kwam na november in een stroomversnelling. Plotseling besefte ik hoeveel onnodige spullen wij in huis hebben. Voor een deel zijn het dingen waar mijn man en ik van mening over verschillen of we ze moeten houden of niet. Hij wil vaak veel meer bewaren dan ik. Gezamenlijke spullen die hij wil bewaren doe ik niet weg. En zijn eigen spullen, daar kom ik helemaal niet aan. Maar zelfs als ik die dingen buiten beschouwing laat, zie ik nog ontzettend veel ‘rommel’. Dingen die we helemaal niet nodig hebben, nooit gebruiken of waar we teveel van hebben. Omdat december van zichzelf al een drukke maand is, nam ik me voor om in januari te beginnen met opruimen.

Kleine opruimprojecten

Het werd januari en ik was nog steeds druk met heel veel verschillende dingen. Tussen de bedrijven door begon ik aan kleine opruimprojectjes in huis. Hoe meer ik begon op te ruimen, hoe meer ik besefte hoeveel er weg kon. Mijn laatste grote opruimronde in huis dateert van 2015, toen ik in de ban van Marie Kondo vrijwel het hele huis gekonmaried (is dat een woord?) heb. En hoewel ik sindsdien bewuster ben van alles wat er in komt en vaak ook nee zeg tegen nieuwe spullen, is een grote opruimronde dit jaar echt wel weer noodzakelijk.

Opruimen volgens Marie Kondo was geweldig en geeft een ‘shock’ effect omdat je alle spullen bij elkaar ziet en beseft hoeveel je eigenlijk hebt. In mijn geval zie ik mezelf echter niet weer opnieuw met de Marie Kondo methode door mijn huis gaan. Na die ronde in 2015 heb ik kasten opnieuw ingedeeld en zoveel mogelijk soortgelijke items bij elkaar opgeruimd. Daardoor heb ik nu een redelijk overzicht van alles wat ik heb als ik een kast open doe. Bovendien merk ik dat ik niet echt toe kom aan grote opruimklussen. Kleine beetjes tegelijkertijd werken op dit moment beter.

Opruimchallenge

Omdat ik denk dat dit voor veel van jullie ook geldt, wil ik volgende maand het volgende doen. In maart ga ik opnieuw The Minimalism Game spelen en ik vraag jullie mee te doen. Als je je via deze link aanmeld, krijg je elke dag een motiverende e-mail in je mailbox en vertel ik je natuurlijk wat ik zelf die dag heb gedaan. Daarnaast kun je me ook volgen op instagram (@anitamaaktruimte). Ook daar zal ik dagelijks laten zien wat ik weg doe. Naast het motiverende aspect van zien wat anderen doen, maakt dit spel opruimen ineens ook een stuk leuker. Dus, meld je aan en doe volgende maand mee aan deze opruimchallenge. Meedoen is natuurlijk helemaal gratis.