Huishoudschema in een kaartenbakje

Tegenwoordig zijn er prachtige digitale programma's om schema's in te verwerken. Maar voor diegenen die liever op papier werken, is een huishoudschema in een kaartenbakje een alternatief voor een huishoudmap, zoals ik die op het moment gebruik. Een huishoudschema in een kaartenbakje is heel eenvoudig te maken en vervolgens weer aan te passen. Bovendien neemt het weinig ruimte in. 

Het idee voor dit kaartenbakje heb ik uit het boek Sidetracked Home Executives van Pam Young en Peggy Jones. Dit boek is geschreven in de tijd dat er nog geen smartphones waren. Een app voor je huishouden was er dus ook niet. En deze papieren versie werkt prima. Ik heb het een tijd lang gebruikt en vond het vooral ideaal om nieuwe routines aan te leren. Het werkt als volgt.

Hoe werkt een huishoudschema met indexkaarten?

Je hebt een kaartenbakje met tabs voor de maanden (januari tot en met december) en voor de dagen (1 tot en met 31). In je kaartenbakje heb je indexkaartjes met de (huishoudelijke) taken die je dagelijks, wekelijks en maandelijks wilt doen. Natuurlijk kun je ook taken die minder vaak voorkomen of die eenmalig zijn toevoegen. Elke dag kijk je welke taken gepland staan voor die dag. De kaartjes met de taken die je hebt gedaan, doe je achter de eerstvolgende dag waarop die taak opnieuw gedaan moet worden. Dagelijkse taken gaan dus naar de tab voor de volgende dag, wekelijkse taken naar de volgende week en maandelijkse taken naar de volgende maand, etc.

Een huishoudschema in een kaartenbakje maken

Je kunt dit systeem zoals gezegd heel makkelijk zelf maken. Je hebt nodig:

  • Een kaartenbakje voor indexkaarten. Deze zijn er in verschillende formaten. Ik ging voor het A7 formaat (8x 13 cm).
  • Indexkaarten in hetzelfde formaat als je kaartenbakje. Ik heb gewoon witte genomen, maar je hebt ze ook in allerlei kleuren.

Vervolgens heb je de tabs nodig. Ik heb geen tabkaartjes kunnen vinden met de maanden en de dagen erop. Daarom heb ik zelf een aantal tabbladen voor een ordner op het juiste formaat gesneden. Je zou ook de A-Z tabkaartjes kunnen kopen en daar labels overheen plakken met de maanden en dagen.

Het kaartenbakje opzetten

Je begint met het beschrijven van de indexkaarten. Op elke kaart komt een taak en de frequentie waarop je de taak wilt doen. Dus als je elke dag je bed op wilt maken, dan schrijf je 'bed opmaken' op het kaartje. De frequentie (dagelijks) schrijf ik zelf in de rechter bovenhoek. Daarvoor gebruik ik afkortingen. D = dagelijks, W = wekelijks, M = maandelijks, K = elk kwartaal etc. Je zou in plaats daarvan ook met gekleurde kaartjes kunnen werken en verschillende kleuren gebruiken voor dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken.

Vervolgens doe je de tabs met de maanden op volgorde in je kaartenbakje, beginnend met de eerstvolgende maand. Het is nu februari, dus je begint met maart. Januari en februari komen achter december. Daarna doe je de tabkaartjes met de dagen in je bakje. Je begint met de dag van morgen. Het is nu 8 februari, dus dan is het eerste tabkaartje 9. Daarna volgen de dagen tot en met het einde van de maand. Achter het laatste maandkaartje (februari in dit geval) doe je de rest van de dagen van de maand (in dit geval 1 tot en met 8). 

Nu wordt het tijd om de indexkaartjes in het bakje te doen. Alles wat dagelijks moet gebeuren, zet je vooraan in je bakje. Dat zijn de taken voor vandaag. Wekelijkse taken verdeel je over de dagen van deze week. Maandelijkse taken verdeel je over de dagen van de maand. 

Aan de slag

Nu kun je aan de slag met je kaartenbakje. De dagelijkse taken die je hebt afgehandeld gaan vervolgens achter de tab voor morgen. De wekelijkse taken gaan achter de tab voor volgende week. De maandelijkse taken die je hebt afgehandeld gaan achter de tab voor volgende maand (in dit geval maart). Op 1 maart (of 28 februari als je dat liever doet), verdeel je alle maandelijkse kaartjes opnieuw over de dagen van de maand.

In onderstaande video kun je nog eens zien hoe een en ander in elkaar is gezet en hoe het werkt.