Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ik ben begonnen met het opzetten van een nieuwe huishoudmap. In deze serie laat ik jullie stap voor stap zien hoe ik dit doe. De vorige delen vind je hier:

Waarom een avondroutine?

De avondroutine is een van de belangrijkste dagelijkse routines. Daarom is dit de eerste routine waarmee we beginnen in de huishoudmap. Een avondroutine helpt je om de dag af te ronden, maar vooral ook om de volgende dag voor te bereiden. Hierdoor maak je ’s ochtends een goede start.

Hoe maak je een avondroutine?

Begin je avondroutine klein. Als deze routine een gewoonte is geworden, kun je langzaam andere gewoontes toevoegen. Flylady raad aan om met deze routine te beginnen:

  • Gootsteen schoonmaken (shine sink). Dit is haar manier om in elk geval één stukje in huis schoon en netjes te hebben en daarom de eerste stap in haar ‘babysteps’.
  • Kleren voor morgen klaarleggen.
  • Tanden poetsen.

Mijn eigen avondroutine ziet er als volgt uit:

  • Woonkamer opruimen (lege glazen, tijdschriften etc.) zodat ik ’s ochtends in een opgeruimde kamer kom.
  • Aanrecht leegmaken (vuile glazen nog even afwassen of in het teiltje in het aanrechtkastje), zodat ik de volgende dag makkelijk een ontbijt kan maken bij het aanrecht.
  • Agenda voor morgen checken. Zo weet ik zeker dat ik geen afspraak vergeet én kan ik alvast de spullen daarvoor bij elkaar zoeken.
  • Kleding voor morgen klaarleggen, zodat ik ’s ochtends niet meer na hoef te denken wat ik aan trek en niet onverwacht geconfronteerd wordt met ongestreken bloesjes of kledingstukken die in de was zitten.
  • Tas voor morgen inpakken en klaarleggen (als ik weg moet de volgende dag). Zo weet ik zeker dat ik ’s ochtends in de haast niks vergeet mee te nemen.

En natuurlijk poets ik ook mijn tanden etc. maar dat zijn zulke ingebakken gewoontes dat ze niet eens op mijn lijstje voor de avondroutine terecht komen.