Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Als je dit blog al langer volgt, dan weet je dat ik het regelmatig over routines heb. Maar wat is nu de kracht van routines in het huishouden? Om kort te zijn: het zorgt ervoor dat je huis zonder al te veel moeite schoon blijft.

 

Waarom schoonmaakroutines de oplossing zijn

Voor veel mensen is het huishouden doen een steeds terugkerende taak waar ze tegenop zien. Dat gold in het verleden ook voor mij en het is eerlijk gezegd nog steeds niet mijn hobby. En dus stellen we de huishoudelijke klusjes uit. Want we hebben het druk en hebben meer te doen dan ons huis schoonmaken. En als je dan uiteindelijk toch aan de slag gaat, weet je weer precies waarom je er zo’n hekel aan hebt. Doordat je het schoonmaken een tijd(je) uitgesteld hebt, is vuil aangekoekt en kost het je meer tijd om het schoon te maken. En doordat je er zo lang mee bezig bent geweest, stel je de volgende schoonmaakklus ook weer uit en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Dat alles kun je voorkomen door schoonmaakroutines in te stellen.

 

Maar ik houd niet van routines…

Dit hoor ik best vaak. Sommige mensen zien routines als een strak keurslijf en hebben het gevoel dat het weer een ding is dat ze moeten doen. Maar daarbij gaan ze voorbij aan het grote voordeel van routines. Als ze eenmaal in je systeem zitten, gaat het namelijk bijna vanzelf. Je hoeft er niet meer over na te denken en weet wanneer je wat gaat doen. En ja, het is dus een dagelijkse of wekelijkse klus die steeds weer terug komt. Maar uiteindelijk kost het je minder tijd omdat het minder vuil wordt en vuil zich minder vast zet op de oppervlakten. Bedenk ook dat je routines niet voor de eeuwigheid vast liggen. Als je situatie verandert, kun je je routines daarop aanpassen.

Schoonmaken op vaste tijden

In het ideale geval plan je je schoonmaakmomenten dus. Tot voor kort deed ik elke dag een beetje en verdeelde ik de wekelijkse taken over de week. Elke dag deed ik er één of twee met daarbij nog een extra klus. Inmiddels heb ik mijn werktijden aangepast en mijn schoonmaakwerk daarop aangepast. Nu kies ik ervoor om de wekelijkse klussen allemaal op één dag te doen en de extra klussen op een andere dag. Ik doe deze klussen voor alle andere bezigheden die dag zodat er niets meer tussen komt. En dat werkt voor mij. En voor jou werkt een vaste schoonmaakroutine vast en zeker ook. Leg je routine vast op papier. Op een blaadje dat je op de koelkast of je kastdeur plakt, in je bullet journal of in een huishoudmap. Dat zorgt voor wat houvast als je net begint met je routines en maakt volhouden makkelijker.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.