Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Vorige week liet ik je zien welke materialen ik verzameld heb voor het maken van een nieuwe huishoudmap. Deze week ga ik aan de slag met de basisopzet van mijn huishoudmap.

 

Basisopzet huishoudmap

De tabbladen krijgen een tijdelijk label. Tijdelijk omdat ik in het gebruik nog even wil afwachten wat ik precies ga toevoegen aan mijn map. Door met tijdelijke labels (post-it tabs) te werken, kan ik een en ander later makkelijk aanpassen. De tabs worden op een later moment definitief gelabeld.

De basis indeling voor mijn map ziet er als volgt uit:

  • Dagelijkse routines en herinneringen. Hierin komen al mijn routines.
  • Basis weekplan. Een overzicht wat ik op welke dag doe. Zowel in mijn huishouden als in mijn werk plan ik taken graag zoveel mogelijk op een vaste dag in.
  • Menu’s en boodschappenlijstjes. Mijn man en ik maken wekelijks een weekmenu (we koken om de beurt) en bestellen de boodschappen vervolgens online. De bestellijsten en het menu voor de komende week komen achter deze tabs. Ik overweeg ook oudere menu’s te bewaren voor inspiratie op een later moment.
  • Een adresboek op papier om te voorkomen dat ik alles kwijt ben als er iets met mijn telefoon gebeurd.
  • Persoonlijk: happiness file en persoonlijke info. Flylady geeft aan dat deze tab bedoeld is voor inspiratie (bijvoorbeeld quotes) en dingen die voor jou persoonlijk van belang zijn. Ik weet nog niet of ik deze tab ga gebruiken en zo ja, waarvoor dan. De naam zal ik dan in ieder geval veranderen in iets wat meer bij de inhoud past.
  • Alle nummers van huisarts, tandarts, specialisten etc. Maar ook van bijvoorbeeld nutsbedrijven.
  • Persoonlijke tabs die handig zijn. De overige tabbladen zijn ongelabeld maar blijven nog even in de map voor het geval ik meer tabbladen wil gebruiken.

Met deze informatie heb je een basisindeling van je huishoudmap gemaakt. Pas hem aan zoals voor jou handig is. Een huishoudmap is in mijn ogen een levend document, dat steeds opnieuw aangepast kan worden aan jouw behoeftes. Daarom bestaat mijn huishoudmap uit een ringband. Die is makkelijk aan te passen door er dingen uit te halen of aan toe te voegen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.