Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ik ben begonnen met het maken van een nieuwe huishoudmap. Deze stap voor stap opbouwen werkt het beste. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat het een map wordt die je ook echt gebruikt. Daarom laat ik jullie in deze serie zien hoe ik mijn huishoudmap opbouw.

 

Waar heb je een huishoudmap voor nodig?

Een huishoudmap is een overzicht van alle dingen die jij belangrijk vind met betrekking tot je huishouden. Van routines tot aan boodschappenlijsten en noodinformatie.  Maak het zo klein of uitgebreid als je zelf wilt.

Flylady noemt zo’n map een control journal. En dat is precies wat het voor mij is. Een overzicht van de dingen die ik nodig vind om mijn huishouden onder controle te houden. Ik houd erin bij wat ik wanneer wil doen en bewaar er belangrijke informatie in, zoals adressen en telefoonnummers. Wat jij erin wilt bijhouden bepaal je zelf.

 

Mijn huishoudmap

Zelf had ik jarenlang een huishoudmap in gebruik. Maar op een bepaald moment gebruikte ik hem nauwelijks meer. Routines waren goed ingesleten en de andere informatie die erin zat had ik nauwelijks nog nodig. Inmiddels is mijn dagindeling behoorlijk gewijzigd en zijn daardoor ook mijn routines veranderd. In de licht chaotische tijd tussen kerst en oud en nieuw merkte ik dat ik toch weer heel veel behoefte had aan een control journal. Daarbij komt dat ik vanaf het begin van deze maand de uren waarop ik thuiswerk enigszins veranderd heb. Ik vond het altijd prettig om tussen het werken door wat huishoudelijke klusjes te doen. Maar ik heb gemerkt dat ik de laatste tijd liever wat langere tijdsblokken achtereen wil werken. En daarmee komt er ook weer verandering in mijn routines. Tijd dus om een nieuwe huishoudmap op te zetten. Wil jij ook een huishoudmap opzetten? De komende weken post ik hier elke week een stukje over het opzetten van zo’n map.

 

Wat heb je nodig voor een huishoudmap?

Het korte antwoord is: wat jij wilt. Je kunt ervoor kiezen een map in een ringband, snelhechter of gewoon in een notitieboekje te maken. Voor sommige mensen is een bullet journal een goede manier om het overzicht te bewaren. Zelf vind ik een losbladig systeem het fijnste. Mijn map bestaat dan ook uit een ordner op A4 formaat.

In principe is een map, pen en papier voldoende. Maar wil je meer, dan vind je hieronder een lijst met handige materialen die je kunt gebruiken voor je map:

  • Een map. Kies zelf je favoriete maat.
  • Papier. Gelinieerd, met puntjes, geruit of blanco. Ook hier kies je wat je zelf het prettigst vind.
  • Blanco tabbladen.
  • Alfabet tabbladen. Voor als je een adresboek in je map wilt.
  • Maand tabbladen. Voor je overzichten per maand.
  • Insteekhoesjes. Voor alle papieren die je niet wilt beschadigen of voor het hergebruiken van je dagelijkse/wekelijkse routines.
  • White-bord markers om op je insteekhoezen te kunnen afstrepen wat je gedaan hebt.
  • Maandkalender. Voor je afspraken. Print hem uit via je google calendar, gebruik er een die je toch al in huis hebt of print een kalender via internet uit (ik gebruikte daarvoor kalender-365).
  • Klein notitieboekje of post-its.
  • Een insteekhoes met sluiting om pennen etc. in je map te kunnen bewaren.

Ik raad je aan niet meteen alles aan te schaffen, tenzij je zeker weet dat je het gaat gebruiken. Kijk ook eerst eens goed rond in je kasten. Vaak heb je heel veel spullen al in huis. Volgende week gaan we aan de slag met een eerste opzet van de map. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.