Search

Als je mij al langer volgt op dit blog of op YouTube, dan weet je dat ik een groot fan ben van Flylady. Eerder al liet ik op YouTube zien hoe haar 31 Babysteps eruit zien. Daarmee leer je jezelf dagelijkse routines aan. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog wekelijkse schoonmaakklussen.

Weekly Home Blessing Hour

De Weekly Home Blessing Hour is Flylady's manier om je wekelijkse schoonmaaktaken af te handelen. Flylady kiest voor zeven taken die ze in dit uur doet. Dat zijn:

  • Stofzuigen.
  • Dweilen.
  • Stoffen.
  • Bed(den) verschonen.
  • Glazen deurtjes en spiegels schoonmaken.
  • Vuilnisbakken legen.
  • Tijdschriften/oud papier weg.

Je doet al deze taken één voor één en gaat dus niet kamer voor kamer te werk. Door in een keer het hele huis te stofzuigen, bespaar je tijd. Je hoeft bijvoorbeeld niet steeds opnieuw de stofzuiger te pakken en weer weg te zetten. Deze wekelijkse schoonmaakklussen doe je snel. Het gaat om ‘op het oog schoon.’ Je gaat dus niet je meubels verschuiven om er achter of onder te kunnen stofzuigen of dweilen. Dat komt tijdens de ‘zonecleaning’, waarover in een latere blogpost meer. Op deze manier zou je in ongeveer een uur je wekelijkse taken moeten kunnen doen. 

Dagelijks 10 minuten

Wil je geen uur achter elkaar besteden aan schoonmaken, dan kun je ervoor kiezen om elke dag een taak te doen. Zo besteed je er elke dag 10 minuten aan en is je huis aan het eind van de week ook schoon.

Met deze methode is je huis altijd redelijk schoon zonder dat je er erg veel tijd aan hoeft te besteden. Ook hier is het motto weer: als je het bijhoudt, heb je er uiteindelijk minder werk aan. Doe je de wekelijkse schoonmaakklussen steeds op een vaste dag en tijd, dan wordt het een routine en hoef je er zelfs niet meer over na te denken.

Een en ander kun je nog eens nakijken in onderstaande video.