Search

Je bent druk en komt eigenlijk niet aan je huishouden toe. Jouw omgeving wordt steeds minder schoon en je ergert je. Toch lijk je maar geen tijd te vinden om eens goed schoon te maken. Herken jij dit? Misschien kunnen onderstaande oplossingen je verder helpen.

Laat het een ander doen

Ruil geld in voor tijd. Huur een schoonmaakster in. Heb je echt geen tijd (of zin), dan is een schoonmaakster de ideale oplossing. Het kost in eerste instantie misschien even tijd om iemand te zoeken, maar daarna hoef jij je niet meer druk te maken over je huishouden.

Elke dag een beetje

Wil je het toch liever zelf doen? Je komt al een heel eind door elke dag een beetje te doen.

  • Besteed bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje aan wekelijkse klusjes als stofzuigen, stoffen etc. Heb je een keer tijd over, dan pak je een aantal extra klusjes aan.
  • Maak gaandeweg schoon. Knoei je iets, maak het dan meteen schoon. Haal even een doekje door de wastafel na het tandenpoetsen om tandpasta resten te verwijderen. Veeg met een beetje glassex even de afdrukken van kinderhandjes van je ramen, etc.
  • Houd dagelijkse klussen bij. Dan heb ik het dus over de afwas, de was, opruimen en schoonmaken van het aanrecht, de eettafel na het eten even afnemen met een doekje etc. Zo blijft het redelijk schoon en het scheelt je later een hoop werk.
  • Gebruik je wachttijd. Wacht je tot het theewater kookt of tot de aardappels koken? Maak intussen snel even iets schoon. Een doekje over het aanrecht, een plank in de koelkast even afnemen of de buitenkant van de keukenkastjes. Je staat er nu toch.

Een uur per week

Doe je liever alles in één keer? Trek er dan een uur voor uit. In dat uur doe je zo snel mogelijk al je schoonmaakklussen. Heb je een partner, dan kun je afspreken in dat uur samen aan de slag te gaan. Verdeel de taken of de verdiepingen. Spreek bijvoorbeeld af dat de een de bovenverdieping doet en de ander de benedenverdieping. Ook kinderen kunnen meehelpen. Geef ze een taak die bij hun leeftijd past. Laat ze (met wat hulp) hun eigen kamer schoonmaken als ze al wat ouder zijn. Peuters vinden het vaak heerlijk om samen met jou met een stofdoek in de weer te zijn. Kijk wel uit met schoonmaakmiddelen. Zet die altijd buiten hun bereik neer als je kinderen nog jong zijn. De vrolijk gekleurde flessen waar die middelen in zitten, nodigen uit tot proeven. Zorg voor een leuke activiteit na het schoonmaakuur.