Minimalism Game

Een vriendin van mij hecht emotionele waarde aan bijna al haar spullen. Daardoor heeft zij heel veel moeite om dingen weg te doen. Tegelijkertijd ziet ze zelf wel dat ze teveel spullen heeft en wil ze heel graag opruimen. Om zichzelf te motiveren heeft ze de afgelopen maand de ‘minimalism game’ gespeeld. En zo afstand gedaan van een flink aantal spullen. Een geweldige prestatie voor iemand voor wie deze spullen zoveel betekenen.

Wat is een ‘Minimalism Game’?

The Minimalism Game is bedacht door Joshua Fields en Ryan Nicodemus. Ik schreef al eerder over ze in mijn blog over de Packing Party. Bij the Minimalism Game doe je op de eerste dag van de maand 1 ding weg. Op dag twee 2 dingen, etc. Aan het eind van de maand heb je dan 465 dingen weg gedaan. Als je met een vriend of vriendin speelt heeft degene die het het langst volhoudt gewonnen. Als je allebei het eind van de maand haalt heb je allebei gewonnen. Alles wat je weg doet moet voor middernacht het huis uit zijn. Een nuttige regel lijkt mij. Mijn ervaring is namelijk dat spullen die niet direct het huis uit gaan (bijvoorbeeld omdat ze naar de kringloop gebracht moeten worden), vaak maanden of zelfs jaren later nog ergens in een schuurtje of berging staan. Verder zijn er geen regels. Dat maakt het spel laagdrempelig en voor iedereen leuk.

Waarom ik de Minimalism Game wil spelen

Ik kom de laatste tijd in huis regelmatig dingen tegen die weg kunnen. Versleten handdoeken, een losse sok waar de tweede van is kwijt geraakt, maar ook spullen die ik al heel lang niet meer gebruikt heb. Op het moment dat ik zoiets in mijn handen heb, gaat het dan ook daadwerkelijk weg in plaats van terug in de kast. Maar het valt me op dat het nu wel heel vaak voorkomt. Dus ook voor mij tijd om weer eens grondig op te ruimen. De actie van mijn vriendin heeft me aan het denken gezet. Zou ik ook 465 spullen weg kunnen doen? Ik heb zo’n vermoeden van wel. Dus ga ik morgen ook starten met mijn minimalisme spel.

Ik zal jullie hier op dit blog en op mijn YouTube kanaal elke vrijdag een update geven van wat ik weg heb gedaan.