Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Hoewel we het soms lastig vinden om ons huis schoon te houden, hebben we over het algemeen best veel schoonmaakspullen in huis. Maar hoe kun je deze schoonmaakmiddelen opbergen?

Veiligheid

Allereerst gaan we natuurlijk voor veiligheid. Heb je kleine kinderen in huis, dan berg je ze op een plek op waar zij niet bij kunnen. Hoog opbergen dus of gebruik kastjes met bijvoorbeeld een magneetslot. Disclaimer: mijn neefje heeft vroeger zo’n magneetslot zonder bijbehorend magneetje open gekregen, dus blijf ook als je voorzorgsmaatregelen hebt genomen goed opletten.

De meeste ongelukken met kinderen en schoonmaakmiddelen gebeuren echter wanneer ouders aan het schoonmaken zijn. Dan staan flessen schoonmaakmiddel of (vaat)wastabletten vaak voor het grijpen. Let daar dus ook op.

Handige opbergers

Voor je schoonmaakmiddelen zijn diverse handige opbergoplossingen te vinden. Allereerst proberen we ruimte te besparen. Met een stang in bijvoorbeeld je gootsteenkastje, kun je al je sprayflacons (zoals bijvoorbeeld glasreiniger) ophangen en benut je de hoogte van zo’n kastje. Op de bodem kun je dan de overige flessen en bakjes met kleinere spullen zetten. Ook handig zijn opbergrekken die je bijvoorbeeld aan de zijkant van je wasmachine kunt hangen. 

Om je schoonmaakspullen handig te kunnen pakken en weer weg te zetten, kun je ze bundelen. Doe alles wat je bij een schoonmaakbeurt gebruikt in een emmer en neem deze mee naar de ruimte die je wilt schoonmaken. In de bewuste emmer gaan bijvoorbeeld de allesreiniger, doekje, sponsje en ruitenreiniger. Je maakt de ruimte schoon, stopt alles weer in de emmer en zet het geheel weer weg.

Wat heb je nodig?

Tot slot blijft er altijd de vraag welke schoonmaakmiddelen je nodig hebt. Dat is natuurlijk deels afhankelijk van wat je zelf graag gebruikt. Standaard zijn de volgende schoonmaakmiddelen handig om in huis te hebben:

  • Afwasmiddel/vaatwastabletten.
  • Allesreiniger.
  • Vloeibaar schuurmiddel.
  • Antikalkmiddel.
  • Glasreiniger.
  • Chloor.

Ga je echter op de milieuvriendelijke toer, dan kun je met meer natuurlijke middelen werken. Je moet dan wel zelf even aan de slag om de diverse ingrediënten te combineren tot het gewenste middel. En misschien wat flessen sparen om je middeltjes in te bewaren. Wat je in ieder geval nodig hebt als je zelf schoonmaakmiddelen gaat maken:

  • Marseillezeep.
  • (Schoonmaak)azijn.
  • Soda.
  • Baking soda.

Wil je aan de slag met het zelf maken van schoonmaakmiddelen? Zelf maakte ik al wasmiddel. 

Een complete lijst van schoonmaakmiddelen die je zelf kunt maken, vind je hier.