Search

Wie doet wat bij jullie thuis? Is er een eerlijke taakverdeling in het huishouden?

Traditiegetrouw is het vaak nog de vrouw in die in het huishouden het meeste doet. Zelfs als zij werkt neemt zij vaak het grootste aandeel van het huishouden voor haar rekening. Uit een onderzoek uit 2016 van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat vrouwen per week gemiddeld 9 uur meer aan zorgtaken besteden. Het grootste deel van die tijd gaat op aan koken, schoonmaken, de was doen en boodschappen doen.

Oorzaken van een niet eerlijke taakverdeling in het huishouden

Waarom zijn deze verschillen er nog steeds? Vaak werken vrouwen minder uren dan mannen. Maar dat is slechts een gedeeltelijke verklaring. Ook bij stellen waar beide partners evenveel werken, neemt de vrouw vaak het merendeel van het huishouden voor haar rekening. Hoe komt dat? We noemen hier enkele oorzaken.

  • Wat schoon is voor de één, is dat niet voor de ander. Over het algemeen zijn het in dit geval de vrouwen die een huis sneller vies vinden of die eerder de noodzaak van schoonmaken zien. Mannen vinden dan vaak dat het nog wel even kan wachten. Dus pakt de vrouw zuchtend de stofzuiger of stofdoek en gaat aan de slag met het gevoel er alleen voor te staan.
  • Er zijn afspraken gemaakt over de huishoudelijke taken. In veel gevallen vervallen stellen dan in een klassiek rollenpatroon en doet de vrouw meer in het huishouden. Vaak gaat dit ongemerkt en wil de man best meer doen, als de vrouw erom vraagt. Vrouwen hebben dan vaak weer de houding dat hij zelf toch ook ziet wat er nodig is en vinden dat ze het niet zouden hoeven vragen.
  • Eén van de partners is tijdelijk vaker thuis geweest (ook vaak weer de vrouw, bijvoorbeeld na een zwangerschap) en heeft een eigen routine en handigheid opgebouwd in de taken. Daardoor kan zij het sneller (en beter?) dan de man en lijkt het logisch dat zij het blijft doen.

Hoe zorg je voor een eerlijke taakverdeling in het huishouden?

  • Kijk naar wat er op het bordje ligt van beide partners. Wie heeft welke taken naast het huishouden? Hoeveel uren werken beide partners (inclusief reistijd), geeft één van hen mantelzorg aan een ziek familielid, hoe is de zorg voor de kinderen verdeeld?
  • Kijk naar de huidige taakverdeling. Wie doet wat? Wat zouden beide partners graag anders zien?
  • Maak een lijstje van alles wat gedaan moet worden en hoe vaak. Kijk of dingen anders kunnen. Misschien was elke dag stofzuigen nodig toen de kinderen klein waren en over de grond kropen, maar nu ze ouder zijn is één keer per week misschien ook wel voldoende. Maak een inschatting van de tijd die de verschillende taken in beslag nemen.
  • Bepaal nu wie wat kan en zou willen doen. Bedenk ook dat jullie niet alles hoeven te doen. Oudere kinderen kunnen ook hun aandeel leveren. Bespreek dit eventueel met hen in een gezinsvergadering.

Daarnaast kun je dingen uitbesteden. Huur een werkster voor de grotere schoonmaakklussen in, bestel je boodschappen online en laat een strijkservice je kleding strijken.

Bespreek regelmatig hoe jullie de taakverdeling vinden. Blijkt die toch onhandig, te zwaar of niet naar je zin? Krop het niet op maar praat erover. Laat het niet jullie relatie beïnvloeden door je stilzwijgend een slachtoffer te voelen.