Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het is inmiddels herfst. De temperaturen dalen en het kan al behoorlijk koud zijn deze dagen.  Tijd dus om in je kast te wisselen van seizoenskleding. Maar is het wisselen van kleding tijdens de seizoenen nog nodig? En is het handig? Aan het eind van deze week verwachten ze weer 20 graden. Best fijn om dan niet alleen maar truien in de kast te hebben. Wat doe jij? Ga je wel of niet je seizoenskleding wisselen? 

Waar je voor kiest hangt van je situatie en van je voorkeuren af. Beide manieren hebben voor- en nadelen.

De voordelen van het wisselen van je seizoenskleding

  • De voordelen van het wisselen van je kleding is allereerst de kastruimte die het je oplevert. De kleding die je niet draagt kun je opbergen in een afgesloten doos en op een hoge plank of onder je bed bewaren.  In je kast is dan alle ruimte voor de kleding van dat seizoen.
  • Daarnaast gaat alle kleding bij het wisselen minimaal twee keer per jaar door je handen. Zowel aan het begin als aan het eind van het seizoen. Dit geeft je de kans om meteen een selectie te maken van wat je wilt houden en wat je weg wilt doen.

 

De nadelen van het wisselen van je seizoenskleding

  • De nadelen zijn denk ik ook wel duidelijk. Het is ten eerste extra werk om steeds je kleding te moeten omwisselen.
  • Tegelijkertijd is de overgang tussen seizoenen lastig. Wat doe je als je in een periode zowel warme als koude dagen hebt? Wanneer wissel je dan de kleding in je kast om?

 

Ga jij wel of niet je seizoenskleding wisselen?

Wat handig is voor jou, hangt helemaal van je situatie af. Vind je het lastig om een beslissing te nemen? Doorloop dan onderstaand stappenplan:

  • Verzamel alle kleding en bekijk het kritisch. Alles wat niet meer past, wat stuk is, wat je nooit meer draagt en wat je niet meer mooi vind kan weg.
  • Kijk nu hoeveel je over hebt. Past dat in je kledingkast? Dan is er eigenlijk geen reden om je seizoenskleding steeds om te wisselen. Vind je het een nadeel dat alles niet meer twee keer per jaar door je handen gaat bij het wisselen? Zet dan in je agenda dat je elke drie maanden of elk half jaar je kleding opnieuw bekijkt. Meteen een goede reden om dan tegelijkertijd je kastplanken eens schoon te maken.
  • Past de hoeveelheid kleding die je over hebt niet in je kledingkast? Dan is het waarschijnlijk handiger om je kleding wel elk seizoen om te ruilen. Een andere oplossing is drastisch snoeien in de hoeveelheid kleding die je hebt, zodat het wel allemaal in je kast past.

 

Hoe ik het doe

Lange tijd heb ik de kleding in mijn kast elk seizoen omgewisseld. Maar sinds ik mijn kledingkast eens grondig heb opgeruimd een aantal jaren geleden, wissel ik mijn kleding niet meer om. Ik heb nu voldoende kastruimte voor al mijn kleding.

Elke drie maanden maak ik plank voor plank de kast schoon en bekijk ik de kleding die er in ligt. Zo voorkom ik dat er kleding in blijft liggen die ik toch niet meer draag.

Een uitzondering maak ik voor de handschoenen, mutsen en sjaals. Die verdwijnen tijdens de zomermaanden in een doos onder mijn bed. Verder hangen de jassen die ik niet in gebruik heb in de kledingkast in plaats van aan de kapstok. Dat betekent dus dat de winterjas in de zomer boven in mijn kledingkast hangt. Omgekeerd hangt mijn zomerjas daar in de winter.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.