Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Recyclen kan best een hele klus zijn. Je moet niet alleen je afval scheiden, maar hebt er ook nog eens diverse bakken voor nodig. Hoe doe je dat?

Verzamelsystemen

Er zijn diverse systemen op de markt die geschikt zijn om je afval gescheiden op te slaan. Denk aan diverse prullenbakjes of stapelbare bakken met een klep (voor bijvoorbeeld papier en glas). Natuurlijk kun je zelf ook systemen verzinnen. Je kunt dozen, manden en tassen gebruiken om het te recyclen afval in te verzamelen. Met name het droge afval, zoals papier, batterijen en glas kunnen makkelijk in bakken of tassen verzameld worden.

Wegbrengen

Naast het verzamelen, moet het afval ook weggebracht worden. Soms wordt het gewoon aan huis opgehaald en hoef je het alleen maar op de goede dag aan de straat te zetten. De dagen dat het vuil opgehaald wordt op je kalender of in je agenda markeren, voorkomt dat je het vergeet.

Wordt het afval bij jou niet opgehaald? Dan moet je er zelf een systeem voor bedenken. Je kunt bijvoorbeeld één keer in de week, langs de recycling containers rijden en alles meteen weggooien. Als je dit combineert met je wekelijkse boodschappen, heb je alles in één keer afgehandeld. Een andere manier is om op vaste dagen bepaald afval weg te brengen of om het gewoon direct te doen als je verzamelbak vol is.

Hoe wij het doen

Bij ons thuis recyclen we gft-afval, glas, plastic, batterijen, lampen, cartridges, statiegeldflessen en oud papier.

Hieronder zie je wat we verzamelen en hoe.

  • Gft-afval: in afsluitbare bakjes die worden meegenomen naar de moestuin. Daar gaat het in de compostbak.
  • Oud papier: in een papiermand in de hal. Wordt één keer per week naar de papiercontainer een eindje verderop gebracht.
  • Glas: in een mand die naast de oud papiermand staat. Wordt vaak tegelijk met oud papier of plastic meegenomen, omdat die containers naast elkaar staan.
  • Statiegeld flessen: in dezelfde mand als het glas. Nemen we mee als we naar de supermarkt gaan.
  • Plastic: in een prullenbak. Als de zak vol is, brengen we deze weg en nemen dus meestal meteen even glas voor de glasbak mee.
  • Batterijen, lampen en kleine elektrische apparaten: Hier hebben we een klein mandje voor op een plank in de hal. Als we naar de supermarkt gaan, nemen we ze mee.
  • Printer cartridges: gaan in hetzelfde bakje als de batterijen. Alleen breng ik deze naar een andere supermarkt, wat verder weg. Als ik zie dat er een aantal in het bakje zitten, zorg ik dat ik even langs die supermarkt ga als ik toch de stad in ga.

Hopelijk heb je hiermee wat ideeën voor je eigen recycling opgedaan. In onderstaand filmpje vertel ik je nog een keer ons recycling systeem.