Search

Wil je beginnen met opruimen, maar kun je maar niet besluiten waar te beginnen? Dan heb ik hier enkele tips voor je.

De beste ruimtes om te starten met opruimen

De beste plekken zijn de plaatsen waar je regelmatig komt én waar je je het meest irriteert aan de rommel. Badkamer, keuken en woonkamer zijn plaatsen die mensen vaak noemen als de plekken die de meeste irritatie opleveren. Dit zijn tegelijkertijd ook de plaatsen in huis waar je het vaakst komt.

Heb je meerdere van die plekken in huis? Vraag je dan af welke plek je het meest oplevert als je die gaat opruimen. De keuken omdat je dan gewoon weer spullen kunt pakken en wegzetten tijdens het koken zonder dat je bang hoeft te zijn dat er van alles uit de kasten komt zetten? Of de woonkamer, zodat je visite gewoon durft uit te nodigen binnen te komen zonder eerst een grote opruimmarathon in de woonkamer te houden? Het gaat erom dat je een plek kiest die jij belangrijk vindt, niet wat andere vinden. Vind je moeder dat je woonkamer als eerste moet gebeuren? Terwijl jij de woonkamer niet zo’n probleem vindt, ook al is het er rommelig? Jij ergert je aan de badkamer, hoewel daar buiten je gezinsleden nooit iemand komt? Dan begin je dus gewoon bij de badkamer.

Vervolgens komt de vraag waar in die ruimte je dan gaat beginnen. Snelle winst bereik je door eerst alles wat los rondslingert in de ruimte op te ruimen. Is dat weg, kies dan een kast en begin daar met de eerste plank of lade. Zo ga je stap voor stap aan de slag en zie je de ruimtes om je heen steeds netter worden.

Niet mee beginnen

Tot slot nog een waarschuwing. Ga niet beginnen met het opruimen van de schuur, zolder of berging voor de rest van je huis op orde is. Deze plekken herbergen vaak spullen waarvan je niet goed weet wat je ermee moet. Daar beginnen met opruimen is alleen maar een excuus om er weer nieuwe spullen neer te zetten. Waarna je weer opnieuw kunt beginnen met deze plekken. Doe deze ruimtes dus als laatste. Dan ben je intussen bedreven in opruimen en kun je ook makkelijker keuzes maken over al die twijfelspullen die op deze plekken staan opgeslagen.