Routines bij Onregelmatige Werktijden

Routines werken bij uitstek zo goed omdat je dingen op een vast moment op de dag en meestal ook in een vaste volgorde doet. Daardoor wordt het een automatisme en hoef je er niet meer over na te denken. Maar wat als je zelf onregelmatige werktijden hebt en je schema er dus elke dag anders uitziet?

Er zijn verschillende manieren om met zo’n onregelmatig rooster om te gaan.

  • Je past het tijdstip van je routines aan.
  • Je maakt verschillende routines voor verschillende roosters.

Het tijdstip van je routines aanpassen

Dit is de meest simpele manier omdat het in principe elke dag dezelfde routines zijn. Je voert ze alleen op een ander tijdstip uit. Je ochtendroutine doe je altijd vòòr je naar je werk gaat. Je avondroutine altijd vòòr je gaat slapen. Heb je nachtdiensten en heb je je dag- en nachtritme daardoor omgedraaid, dan doe je dus aan het eind van de middag of het begin van de avond je ochtendroutine. Je avondroutine doe je dan ’s ochtends voor je weer je bed in duikt.

Verschillende routines voor verschillende roosters

Blijkt het lastig om je complete routines op andere tijdstippen uit te voeren? Bijvoorbeeld doordat het in de knel komt met de ritmes van de rest van je gezin? Dan kun je voor de verschillende diensten ook verschillende routines maken. Heb je een late dienst en ligt iedereen, inclusief je partner, al op bed als je thuis komt? Dan kun je kleding en spullen voor de volgende dag misschien al klaar leggen voor je naar je werk gaat. Heb je een vroege dienst en ben je de deur uit voor de rest van je gezin opstaat? Vraag de andere gezinsleden om de ontbijtboel etc. netjes op te ruimen en de gebruikte borden in de vaatwasser te zetten voor ze de deur uit gaan. Vraag je partner het bed op te maken als jij vertrekt als hij of zij er nog in ligt. Op deze manier heb je elke dag een aan de situatie aangepaste routine.

Zo kun je ook voor iets uitgebreidere routines kiezen op dagen dat je thuis bent en wat kortere routines voor de dagen dat je op tijd de deur uit moet. Het gaat er vooral om dat je een routine vindt die bij je past. Experimenteer hier dus ook een beetje mee.