Snel koken en boodschappen doen

Als je een druk leven hebt, schiet boodschappen doen en daardoor koken er nog wel eens bij in. Maar door er op een rustig moment even de tijd voor te nemen, kun je echt elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten.

Maak een weekmenu

Door van te voren een weekmenu te maken, hoef je niet meer elke dag te bedenken wat je gaat eten. Houd rekening met je agenda. Op welke dagen ben je laat thuis en wanneer moeten kinderen of partner weer snel de deur uit voor sport, clubjes of andere activiteiten? Bedenk voor die dagen snelle maaltijden of kook alvast van te voren voor die dagen.

Doe één keer per week boodschappen

Maak aan de hand van je weekmenu een lijstje en kies een dag en tijd waarop je boodschappen doet. Vul je boodschappenlijst aan met de standaard boodschappen die je voor je ontbijt, lunch en snacks etc. nodig hebt. Houd je in de winkel aan je boodschappenlijst. Je kunt je boodschappen ook online bestellen en thuis laten bezorgen of zelf afhalen in de supermarkt. Ook dat bespaart tijd.

Kook voor meerdere dagen

Met name gerechten die veel tijd kosten, kun je makkelijk voor meerdere dagen maken. Verdubbel de hoeveelheid en vries de helft in. Soepen, bolognesesaus en stamppotten worden hier regelmatig ingevroren. Je kunt deze maaltijden ontdooien en weer opwarmen op dagen dat je weinig tijd hebt. Een alternatief is op zondag voor meerdere dagen koken. Bereid je maaltijden voor de rest van de week alvast voor of kook daadwerkelijk meerdere maaltijden als je toch de tijd hebt. De tijd die het je nu kost, bespaar je later weer. Vries de maaltijden per portie in. Zo kun je de hoeveelheid die je opwarmt makkelijk aanpassen aan het aantal personen dat mee eet. Aardappels kun je makkelijk voor twee dagen schillen en in een pan met water in de koelkast bewaren.

Plan een kliekjesdag

Vaak houd je nog wel restjes van groenten of van een maaltijd over. Deze hoef je niet weg te gooien. Plan één keer per week een kliekjesdag. Je kunt op deze dag de gezinsleden laten kiezen uit een ingevroren maaltijd van een overgebleven portie uit de vriezer of je verwerkt restjes groente etc. in een complete maaltijd. Ideaal voor restjes zijn onder andere quiches, soepen, roerbakschotels, maaltijdsalades.