Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je wilt zo graag opruimen. Maar op de een of andere manier lukt het niet. Waarom niet?

Je hebt geen tijd om op te ruimen

We zijn druk met van alles en nog wat. Werk, studie, gezin, vrijwilligerswerk, mantelzorg, sport, hobby’s, noem maar op. Tegelijkertijd komen er, bewust of onbewust, steeds meer spullen ons huis in. Dus langzaam slibt het huis dicht. Regelmatig denk je: ‘nu moet ik echt eens opruimen.’ Maar het komt er niet van, want we zeiden het al, je hebt het druk.

Er is maar één manier om toch dat opgeruimde huis te krijgen. Tijd inplannen om aan de slag te gaan. Dat hoeft niet meteen een hele of een halve dag te zijn. Als je per dag 10 of 15 minuten tijd weet te maken, zal je huis langzaam maar zeker ook steeds opgeruimder worden.

Ik heb het later misschien nog nodig

Als je dan vervolgens eindelijk begint met opruimen, dan loop je tegen het volgende probleem aan. Je hebt moeite om dingen weg te doen. Na een eerste ronde van kapotte spullen en overduidelijke rommel weg doen, blijf je steken. Want die kleding in maat 38, daar pas je vast over een tijdje wel weer in. Je was toch al van plan om af te vallen. En die sapcentrifuge die je nooit gebruikt omdat schoonmaken teveel werk is? Die is toch wel handig voor het geval je wel weer sapjes wilt gaan drinken. En die restjes wol? Ja, daar kun je vast nog wel eens iets van maken…

STOP!!!

Kleding die niet meer past, kan weg! De enige reden om het te bewaren is, als je op dit moment zwanger bent en dus in zwangerschapskleding loopt. Weet je zeker dat je over drie maanden wel weer in die broek past? Leg de broek apart, schrijf de datum in je agenda en pas hem op die bewuste datum. Past hij nog niet? Weg ermee!

Hetzelfde geldt voor al die spullen die je niet meer gebruikt. Ze hebben hun doel gediend, zoals Marie Kondo zegt. Je hebt ze gekocht omdat je ze ooit nodig had of dacht dat je ze nodig had. Nu passen ze niet meer in je leven en kun je ze gerust laten gaan. Gun ze een tweede leven bij iemand die ze wel gebruikt door ze bijvoorbeeld naar de kringloop te brengen.

Over spullen die makkelijk vervangbaar zijn en goedkoop zijn, hoef je helemaal niet al te lang te twijfelen. Een jaar of langer niet gebruikt? Dan mag het weg (tenzij het seizoensartikelen zijn).

Maar wat als ik dat opgeef…

Diep in ons hart willen we soms iemand zijn die we nu niet zijn. We willen een sportief iemand zijn, dus hebben we een sportschoolabonnement en een nieuw aangeschafte fitness outfit die we nooit gebruiken. We willen creatief zijn, dus hebben we een naaimachine en stof gekocht om onze eigen kleding te naaien. De naaimachine hebben we één keer uit de verpakking gehaald en staat nu te verstoffen…

Het zijn zomaar wat voorbeelden van spullen die we niet meer gebruiken, maar we toch hardnekkig aan vast blijven houden. Het heeft ons ooit (veel) geld gekost, dus willen we het niet weg doen. Maar dieper nog zit het gevoel dat je met het wegdoen toegeeft dat je de persoon die je zo graag wilde zijn, niet (meer) bent en voorlopig dus ook niet wordt. Je moet afscheid nemen van een ideaalbeeld van  jezelf. Iets wat je graag had willen zijn, maar wat blijkbaar toch niet zo bij je past als je ooit dacht. En dat is moeilijk.

Je geeft zo’n beeld van jezelf niet zomaar op en het zal moeilijk blijven om deze spullen weg te doen. Bedenk daarom hoeveel plaats het nu inneemt. Niet alleen fysiek, in je huis, maar ook in je hoofd. Elke keer dat je die spullen tegenkomt wordt je geconfronteerd met hetgeen je had willen zijn, maar niet bent. Laat het oude idee over jezelf los door ook de spullen los te laten. Als je ze uiteindelijk de deur uit hebt gedaan, zul je merken dat het je oplucht. Je hoeft er niets meer mee.

Hopelijk helpen deze tips je op weg bij het opruimen. Heb je toch meer hulp nodig of wil je er meer over lezen? Mijn favoriete boeken over opruimen zijn deze twee:

Heb je persoonlijke hulp nodig? Dan kun je natuurlijk ook een professional organizer inhuren. Ik coach je graag op afstand of persoonlijk als je in Amersfoort of omgeving woont. Een andere optie is het volgen van mijn cursus: Een opgeruimd huis.