Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Opruimen is lastig. Vooral als je moet besluiten wat je houdt en wat je weg doet. Gelukkig zijn er in ieder geval een aantal dingen die je direct weg kunt doen.

  1. Alle kleding die je niet meer past. Tenzij je nu zwanger bent, kun je rustig alle kleding die niet meer past weg doen. Denk je over een tijdje weer een kleinere maat te kunnen? Dan wil je vast liever iets nieuws. Voor iedereen die ervan overtuigd is binnenkort weer in die kleinere maat te kunnen: stop alle kleding van dezelfde maat bij elkaar in een doos en schrijf de maat en de datum erop. Bepaal wanneer je zoveel afgevallen wilt zijn dat die kleding weer past en schrijf ook die datum op de doos. Schrijf die laatste datum ook in je agenda. Pas je op de genoemde datum de kleding? Mooi, dan kan hij in de kast en kunnen de grotere maten weg. Past het niet, dan gaat het alsnog weg.
  2. Alles wat stuk is. Ook nu protesteer je misschien. ‘Het kan nog gemaakt worden.’ Zorg er in dat geval voor dat het deze week nog gemaakt wordt. Leg het apart (in een doos of mand) tot je tijd hebt om het te repareren. Zet in je agenda wanneer je dat gaat doen. Is het na een week nog niet gerepareerd? Dan gaat het alsnog weg.
  3. Alle hobbyspullen van hobby’s die je niet meer beoefent. Was bijvoorbeeld ooit kaarten maken helemaal jouw ding, maar doe je er nu niets meer mee? Dan kan het materiaal dat je daarvoor nog hebt weg. Heb je kinderen, geef het dan eventueel aan hen als knutselmateriaal. Dat geldt ook voor kleding en attributen voor sporten die je niet meer beoefent. Het hoort allemaal bij iets wat je ooit leuk vond, maar wat nu niet meer in je leven past.
  4. Alles wat over datum is. Medicijnen, voedsel en cosmetica. Natuurlijk kun je dingen die nog maar kort over datum zijn vaak nog gebruiken. Heb je moeite met weg doen, zorg dan dat je het direct opmaakt (dus, deze week nog). Anders gaat het alsnog weg.
  5. Boeken die je gelezen hebt, en waarvan je weet dat je ze niet meer gaat herlezen.
  6. Ongelezen boeken die je ooit gekocht hebt of gekregen hebt, maar die al jaren in je kast liggen. Wil je ze toch nog lezen? Doe dat dan ook. Begin er deze week nog in. Anders, je raadt het al, gaan ze alsnog weg.
  7. Alles wat je dubbel hebt. Vooral stellen die alleen hebben gewoond en daarna zijn gaan samenwonen hebben vaak van alles dubbel. Twee knoflookpersen, twee vergieten, dubbel bestek en servies, etc. Doe alles wat je dubbel hebt weg. Dat geldt niet voor spullen die je op meerdere plekken gebruikt. Dan kan het juist weer heel handig zijn om er een extra exemplaar van te hebben. Bijvoorbeeld een schaar in de keukenla en één op je hobbyplek.
  8. Handleidingen en garantiebewijzen van apparaten die je al lang niet meer hebt.
  9. Losse sokken (waarvan de tweede dus mist).
  10. Schoenen die je nooit aan doet omdat ze niet lekker lopen.

Met deze tips krijg je vast al wat meer ruimte in je huis. Wil je meer doen en serieus aan de slag met opruimen? Dan is de online cursus 'Eindelijk een opgeruimd huis' misschien iets voor jou.