Hoe beperk je het waterverbruik?

Met de aanhoudende droogte proberen veel mensen bewuster om te gaan met hun waterverbruik. Tegelijkertijd is er meer behoefte aan water door het warme weer. We verbruiken op dit moment per dag 30% meer  in vergelijking met een ‘normale’ dag. En dat is niet zo gek. Je wilt misschien wat vaker douchen, kinderen willen in een badje buiten, de tuin heeft meer water nodig etc. Daarom hier een aantal tips om bewuster met je waterverbruik om te gaan.

Er zijn twee dingen die je kunt doen. Je waterverbruik hoe dan ook beperken, en je waterverbruik vooral op piektijden beperken. Dit laatste helpt vooral om de waterdruk op peil te houden. Piektijden zijn de tijden tussen 6.00 uur en 9.00 uur en 18.00 uur en 22.00 uur.

Allereerst enkele zaken die je zou kunnen  uitstellen:

  • Tuin sproeien? Geef bij voorkeur niet elke dag een beetje water, maar bijvoorbeeld één of twee keer in de week veel. Als je dit doet, doe dit dan na zonsondergang. Het is effectiever doordat er minder water verdampt.
  • Auto wassen? Is het echt nodig of kan het nog even wachten? Ga je toch wassen, een emmertje met sop kost minder water dan de tuinslang erop zetten.

Het volgende kun je vermijden tijdens piekuren:

  • Kinderzwembadjes vullen? Bij voorkeur midden op de dag en niet tijdens deze piekuren.
  • Hetzelfde geldt natuurlijk voor al het andere waterverbruik zoals de tuin besproeien en douchen. Doe het waar mogelijk buiten de piekuren.

Meer water besparen:

  • Vang het water waarmee je groenten of fruit wast op en gebruik het daarna om de planten water te geven. Ook het water uit de opvangbak van je droger kun je hiervoor gebruiken. En vergeet het kinderbadje niet. Als het badje geleegd wordt, is het water nog prima geschikt voor de planten.
  • Zet een emmer onder de douche om het koude water op te vangen terwijl je wacht tot de douche warm wordt. Voor echte doorbijters: wacht niet tot hij warm wordt, maar stap er gelijk onder!
  • Is je was niet echt vuil, maar wel toe aan een opfrisbeurt? Vaak kun je dan ook toe met alleen het spoelprogramma op je wasmachine.
  • Ga kort douchen in plaats van in bad. Inzepen en haren wassen kan met de kraan uit.
  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen (altijd al een goed idee).

En verder: vergeet vooral niet te genieten van het mooie weer.