Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ondanks dat de schoolvakanties in volle gang zijn, moet er ook alweer aan het nieuwe schooljaar gedacht worden. Het kopen van schoolspullen hoort daarbij. Met daarbij de nodige keuzestress. Want wat zijn nou goede schoolagenda’s? Ongetwijfeld heeft je kind zijn eigen ideeën over wat leuk is en wat niet. Maar waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een schoolagenda?

 

Formaat

Hoe groot moet of mag je agenda zijn? De meeste agenda’s zijn in A5 formaat, maar je hebt ook agenda’s in A4 formaat. Deze laatste zijn minder handig om in je schooltas mee te nemen, maar je hebt door het grote formaat wel meer ruimte om te schrijven. Kleinere formaten dan A5 zijn juist weer een nadeel vanwege het gebrek aan schrijfruimte. Maar schrijf je klein of heb je niet zoveel te noteren, dan kan dat juist een prima keus voor jou zijn.

 

Indeling

Wat wil je in je agenda kwijt naast je afspraken en huiswerk? Je rooster, bijvoorbeeld?. Heb je het hele jaar één rooster of wisselt het vaak? En wil je dat wisselende rooster elke keer in je agenda kwijt kunnen? Let dan op of daar voldoende ruimte voor is.

In sommige schoolagenda’s is ook ruimte om je cijfers te noteren. Vraag is of je dat wilt. Is dat een must voor je, let daar dan bij aanschaf op.

Verder is het handig als er pagina's in je agenda zitten voor aantekeningen. Zo kun je bijvoorbeeld wat uitgebreidere informatie over de eisen aan een werkstuk kwijt, of heb je ruimte voor aantekeningen als je je schrift bent vergeten.

De meeste schoolagenda’s hebben een weekindeling. De week is verdeeld over twee pagina’s. Voor de zaterdag en de zondag is vaak geen of minder ruimte beschikbaar. Denk na over wat jij voor de weekends nog kwijt wilt in je agenda. Moet er juist wel veel ruimte beschikbaar zijn voor de zaterdag of de zondag of schrijf je er voor die dagen toch niets in?

Er zijn ook agenda’s waar er 1 dag op een pagina staat. Deze zijn geschikter wanneer je bij elke dag veel wilt kunnen opschrijven. Dus als je veel huiswerk of andere afspraken hebt.

 

Schrijfruimte

Is er voldoende ruimte in je agenda om alles kwijt te kunnen? Hoeveel ruimte heb je nodig om je huiswerk en afspraken overzichtelijk te kunnen noteren? Denk hier van te voren over na en houd er rekening mee bij de keuze van je agenda. Let ook op de afstand tussen de regels. Is die groot genoeg?

 

Planning en structuur

Hoeveel planningsruimte en structuur heb je nodig? Er zijn agenda’s die je leren plannen en die je helpen bij het opdelen van je taken. De '1blikagenda' is zo’n agenda die je stap voor stap helpt met plannen en je helpt om taken op te delen in kleinere stukjes.

Een andere agenda die je veel structuur kan bieden is bijvoorbeeld de 'BrainBoost' agenda. Deze agenda leert je vooruit plannen met met behulp van maandoverzichten, maar heeft natuurlijk ook weekoverzichten. Daarnaast zijn er pagina’s die je kunt gebruiken om terug en vooruit te kijken. Wat ging goed de afgelopen maand? En wat staat je de komende maand te wachten?

Wil je een agenda helemaal zelf in kunnen delen? Dan kun je kiezen voor een agenda waarin je nog veel ruimte hebt voor een eigen indeling. Je kunt een agenda kiezen waar je nog veel zelf kunt indelen, zoals bijvoorbeeld de 'Mascha Planner'. Hier moet je nog wel zelf de data invullen, dus het is wel extra werk. Een andere optie is een losbladige agenda. Je kunt daarbij voor een standaard vulling kiezen en zelf extra bladen toevoegen of hem juist helemaal naar eigen inzicht indelen met diverse (zelfgemaakte) vellen papier.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.