Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je hoort mensen vaak roepen dat ze het zo druk hebben. Daardoor ontstaat de indruk dat ze weinig vrije tijd hebben. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen vaak meer (vrije) tijd hebben dan ze denken. Uit een onderzoeksrapport van het Sociaal Cultureel Planbureau van eind 2017 blijkt dat Nederlanders in 2016 gemiddeld 42,4 uur vrije tijd per week hadden. Dat is dus net zoveel of zelfs nog iets meer dan een volledige werkweek! Waarom voelt het dan alsof we zo weinig vrije tijd hebben?

 

Waarom we niet genieten van vrije tijd

Er is een groot verschil tussen vrije tijd hebben en er ook van genieten. Je kunt heel veel vrije tijd hebben maar niet in staat zijn ervan te genieten als je bijvoorbeeld chronisch ziek of werkloos bent. Het is dus zaak om op zoek te gaan naar de dingen die ons belemmeren om van onze vrije tijd te genieten.

Allereerst is daar de televisie. Gemiddeld kijken we 2 uur per dag televisie. Uren die vaak ongemerkt aan je voorbij gaan en uren waarvan je vaak achteraf het gevoel hebt dat je niks hebt gedaan. Hoewel je soms te moe bent om iets anders te doen dan voor de televisie neer te ploffen, krijg je daar over het algemeen naderhand niet echt een tevreden of voldaan gevoel van.

Een andere belangrijke oorzaak is dat we in onze vrije tijd piekeren over werk of andere zaken. Hierdoor voelt de vrije tijd niet meer echt als vrije tijd. Bijkomend probleem is dat we via what’s app of e-mail ook thuis nog gestoord kunnen worden met zaken die eigenlijk op je werk thuis horen. Hierdoor kun je niet echt ontspannen.

En tot slot is er nog de versnippering van tijd. Als we tijdens onze vrije tijd te vaak gestoord worden, heb je niet meer één lang blok, maar meerdere kleine blokjes vrije tijd. En dat voelt alsof je geen vrije tijd hebt. Stoorzenders zijn bijvoorbeeld dingen die je nog moet doen op je werk of in je huishouden (alleen eraan denken zorgt al voor vermindering van het plezier) of je kinderen die je tussendoor moet verzorgen of helpen.

 

Meer genieten van je vrije tijd

Maar wat kun je doen aan al die zorgen en onderbrekingen die je verhinderen van je vrije tijd te genieten? Hier volgen een aantal tips.

  • Houd bij wat je vrije tijd verstoord. Ben je aan het piekeren over je werk? Wordt je thuis steeds gebeld of ge-appt over werkgerelateerde zaken? Maak een lijstje.
  • Bedenk voor elk punt op je lijstje hoe je deze stoorzenders kunt vermijden. Houd bijvoorbeeld een tijdje een piekerdagboek bij zodat duidelijk wordt waar je over piekert en wanneer. Zoek vervolgens een oplossing voor het probleem. Wordt je vrije tijd verstoord door je telefoon? Er zit een uitknop op. Gebruik die zo nu en dan!
  • Heb je het gevoel dat er teveel taken op je lijstje staan? Kijk of je taken kunt herverdelen, zowel op het werk als thuis. Wat het huishouden betreft, ook kinderen kunnen (kleine) taken van je overnemen.
  • Pak de punten op je lijstje nu één voor één aan. Begin met de makkelijkste acties (bijvoorbeeld je telefoon uitzetten) en werk naar de grotere en lastigere acties toe (een aantal taken delegeren bijvoorbeeld).
  • Evalueer af en toe of het allemaal nog naar wens verloopt. Sluipen de stoorzenders niet weer ongemerkt je leven in? Zijn er nog andere dingen die je kunt en wilt veranderen?

En nu: geniet van je vrije tijd. Maak een tijdblok vrij in je agenda en plan iets leuks voor dat tijdblok. Of je nu een boek gaat lezen of erop uit gaat, het maakt niet uit. Als het maar iets is waardoor jij je kunt ontspannen en kunt genieten van je vrije tijd.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.