Badkamerkastje opruimen met een Stappenplan

Als je wel eens bent begonnen met opruimen om vervolgens te eindigen met een nog grotere troep dan toen je begon, is dit precies wat je nodig hebt: een stappenplan. Je begint niet in het wilde weg kasten leeg te trekken. Nee, je maakt eerst een  plan.

Plan maken

Hoe ziet zo’n plan eruit? Je bedenkt eerst wat je wilt gaan opruimen. En nee, je begint dan niet meteen met de hele keuken of berging. Nee, je kiest om te beginnen een klein project. Een kastplank of lade. Daarna begin je met de voorbereidingen.

Voorbereidingen

Voorbereidingen? Ja, precies. Je moet eerst even wat spullen verzamelen. Om te beginnen drie dozen, manden of kratjes om je spullen in te sorteren. Label ze met ‘weg’,  ‘ergens anders’ en ‘hier opbergen’. Zorg verder nog voor een emmertje met sop en een doek. We gaan de plek die je gaat opruimen ook meteen even schoonmaken. Tot slot heb je nog een vuilniszak nodig om de spullen die je weg wilt gooien in te doen. Heb je alles? Dan kunnen we beginnen.

Opruimen

Als eerste haal je de spullen één voor één van de plank of uit de lade. Je beslist per voorwerp wat ermee moet gebeuren. Rommel of vuilnis gaat in de vuilniszak. Alles wat weg kan maar nog goed is, gaat in de ‘weg’ bak. Deze spullen kun je later weggeven of naar de kringloop brengen. Alles wat op een andere plek thuis hoort, doe je in de ‘ergens anders’ doos. En tot slot gaat alles wat terug mag op de plank of in de lade in de ‘hier opbergen’ doos. Klaar? Dan maken we de desbetreffende plank of lade schoon voor we alles uit de ‘hier opbergen’ doos weer terug zetten. Gefeliciteerd, je hebt een opruimklus geklaard zonder een nog grotere bende te veroorzaken. Nu je weet hoe het moet, kun je een volgende opruimklus plannen. Maar eerst bergen we de andere spullen nog even op.

Alles uit de ‘ergens anders’ bak gaat naar de plek waar je het wilt bewaren. Let op! Je gaat dus NIET op die plek opruimen. Je zet het er gewoon neer en bewaart het opruimen daar voor een later moment.

Alles uit de ‘weg’ doos moet zo snel mogelijk het huis uit. Is het voor de kringloop bestemd, breng het dan het liefst vandaag nog weg. Lukt dat niet, plan dan een datum en tijd, zet de doos eventueel alvast in je auto en houd je aan de geplande datum. Wil je spullen aan iemand anders weggeven? Maak meteen een afspraak met ze over wanneer ze het komen ophalen.

Gooi tot slot de vuilniszak weg, leeg de emmer met sop en berg je dozen weer op tot de volgende klus.

Zo, met dit stappenplan kun jij voortaan elke opruimklus aan. In deze video laat ik nog even kort zien hoe ik op deze manier twee planken in mijn badkamerkastje heb opgeruimd. Wil je zelf opruimen maar heb je het gevoel meer hulp nodig te hebben? Misschien is mijn online cursus ‘Een opgeruimd huis’ dan iets voor jou. Daarin komt onder andere dit stappenplan aan de orde. Daarnaast geef ik je nog veel meer handige tips over het opruimen van je huis.