Hoe creëer je meer balans in je leven?

 

Soms ben je alleen maar aan het rennen, zonder dat je het gevoel hebt dat je vooruit komt. Vaak komt dat omdat je druk bent met dingen die veel tijd en energie kosten. Tegelijkertijd zijn het niet de belangrijkste zaken. Je reageert op de urgentie, niet op de mate van belangrijkheid.

De oplossing? Een stap terug doen en opnieuw je prioriteiten bepalen.

Bepalen wat je belangrijk vindt

Om te kunnen bepalen wat je belangrijk vindt en wat je wilt, moet je wel even de tijd nemen om na te denken. Neem een beetje afstand. Soms helpt het om letterlijk even afstand te nemen en een weekendje weg te gaan. Of zoek een plek waar je een paar uur rustig na kunt denken. Dat kan een plek in de natuur zijn (je kunt bijvoorbeeld ook gewoon gaan wandelen of fietsen), ergens in een café of in de bibliotheek gaan zitten. Voorwaarde is in elk geval dat je alleen gaat, zodat je rustig kunt nadenken.

  • Meestal zie je dingen pas helder als je een beetje ontspant. Kies dus bij voorkeur een ontspannende activiteit. Ga mensen kijken op het terras, ga bewegen of schrijf een tijdje in een schrift dat je meegenomen hebt. Als je het gevoel hebt dat je weer wat rust in je hoofd hebt, ga je het volgende doen.
  • Maak een lijstje van de dingen die je op dit moment doet of moet doen. Denk daarbij aan zowel werk als privé taken.
  • Markeer de dingen die je energie geven. Het makkelijkst is dit door hier bijvoorbeeld een groene merkstift voor te gebruiken, maar je kunt er ook een plusje voor zetten.
  • Markeer vervolgens de dingen die je energie kosten. Gebruik hiervoor een andere kleur merkstift (bijvoorbeeld roze) of zet een min voor deze activiteiten.

Hoe ziet je lijstje er nu uit? Waarschijnlijk heb je er vooral activiteiten op staan die je energie kosten. Kijk eens naar deze activiteiten. Kun je die achterwege laten? Delegeren? Vervangen door een positiever iets? Sommige dingen lijken door hun urgentie van dat moment belangrijk, maar zijn het eigenlijk helemaal niet (bijvoorbeeld bepaalde e-mails of telefoontjes). Andere dingen heb je ooit op je genomen (bijvoorbeeld het organiseren van een jaarlijks buurtfeest), maar kun je ook weer afstoten of aan een ander overdragen. Tot slot zijn er dingen die je veel energie kosten maar die je zou kunnen vervangen voor iets positievers. Bijvoorbeeld een baan die je niet leuk vindt vervangen door werk wat je wel leuk vind. Natuurlijk kun je al deze zaken niet direct veranderen. Maar je kunt wel een plan maken en stap voor stap actie ondernemen.

Een plan maken

  • Vul je lijstje nu aan met dingen die je graag zou willen doen en die je energie geven.
  • Vergeet vooral niet sporten of bewegen op je lijstje te zetten. Je wilt in conditie zijn om al die leuke dingen te kunnen blijven doen. Kies wel voor een sport of activiteit die je leuk vind, anders is het moeilijk vol te houden.
  • Maak nu een stappenplan voor de dingen die je wilt veranderen. Begin met het elimineren van de dingen die je energie kosten en die je niet leuk vindt, zodat je energie overhoudt om actie te ondernemen op andere punten. Is één van je wensen een andere baan? Je stappenplan kan dan onder andere bestaan uit het updaten van je cv, het zoeken naar vacatures voor jouw droombaan, uitzoeken wat je nog aan vaardigheden en opleiding nodig hebt voor jouw droombaan, uitzoeken waar je een eventuele cursus of studie zou kunnen doen etc.

 

  • Werk vanaf nu elke dag aan het uitvoeren van je plan. Doe elke dag iets om toe te werken naar je grotere doel.
  • Maak daarnaast elke dag tijd vrij om iets voor jezelf te doen. Neem de tijd om je te ontspannen met een van je hobby’s of om te sporten. Tv kijken en social media volgen horen daar niet bij. Het lijken fijne opties als je moe bent na een dag hard werken, maar uiteindelijk kosten deze media je ongemerkt energie en leveren ze weinig energie op. Actief bezig zijn met een hobby geeft je juist weer wel nieuwe energie.

Hopelijk krijg je met deze tips weer wat meer grip op je leven. Vergeet niet dat een klein stapje soms grote gevolgen kan hebben. En veel kleine beetjes maken uiteindelijk een berg. Zolang je maar een helder doel voor ogen hebt, kun je daar langzaam maar zeker naartoe werken.