Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het is inmiddels al half februari, dus deze post komt een beetje laat. Maar omdat ik denk dat sommige lezers hier toch nog inspiratie uit kunnen halen, bij deze de opzet van mijn Bullet Journal voor 2018.

Ik gebruik een Bullet Journal van Zamarra Kok. Het boekje is naar mijn idee iets te klein (ongeveer A5 formaat). Het aantal puntjes op een pagina zijn in de lengte 28 regels. Dat betekent dat je er bijvoorbeeld niet de dagen van een hele maand onder elkaar op kunt zetten. Lastig als je een monthly log in lijstvorm wilt of een habit tracker op deze manier wilt maken. Ik heb dat dus op een andere manier opgelost, zoals je op de komende foto's zult zien. De puntjes zelf zijn erg donker en lopen niet op dezelfde hoogte door op de naastgelegen bladzijde. Het voordeel van de donkere puntjes is dat ze goed zichtbaar zijn, ook bij bijvoorbeeld lamplicht. Bij de Leuchtturm 1917 vond ik de lichte puntjes vaak toch slecht zichtbaar als ik 's avonds bijvoorbeeld op de bank mijn Bullet Journal zat bij te werken. Dat brengt me wel meteen op het volgende nadeel van dit boekje. Het heeft geen harde kaft en blijft niet open liggen. Zittend op de bank in mijn Bullet Journal schrijven doe ik dus niet met dit boekje.

Achterin vind je wel een gebruiksaanwijzing, tips en wat voorbeelden. Leuk voor de beginnende bullet journaller die behoefte heeft aan wat meer uitleg en ideeën. Voor mij persoonlijk vind ik die uitleg en voorbeelden niet zo nodig. Het boekje heeft wel voorgedrukte paginanummers, maar geen voorgedrukte ruimte voor een index. Dat kan prettig zijn, omdat je nu zelf kunt bepalen hoeveel ruimte je daarvoor wilt vrij laten. Het boekje heeft 1 lint. Zelf vind ik dat goed te doen. Ik leg het lint bij de dag van vandaag. Voor eventuele andere veelgebruikte pagina's zou je kunnen werken met zelfklevende tabs, washi tapes, (paper)clips etc. 

Goed, tot zover het boekje zelf. Nu door naar de opzet voor dit jaar.

Jaarkalender

 

Ik begin mijn Bullet Journals eigenlijk altijd standaard met een jaarkalender. Zoals je op de foto ziet ben ik op pagina 8 begonnen. De pagina's daarvoor zijn bestemd voor de index, die nog niet ingevuld was op het moment dat ik de foto's voor dit blog maakte. De paginanummers staan op de laatste regel met puntjes. Dat had ik te laat door en daardoor lopen de dagen van de kalender enigszins door de paginanummering heen. Ik vind het altijd prettig om te weten welke week het is, dus heb ik ook de weeknummers op de jaarkalender ingevuld.

 Future Log

De Future Log gebruik ik doorgaans maar weinig. Toch heb ik hem hier wel weer ingezet. Met name omdat ik het handig vind om te zien wanneer feestdagen vallen en om verjaardagen niet te vergeten. Hier heb ik de feestdagen een groen vakje gegeven en de verjaardagen een paars vakje. Om privacy redenen heb ik de namen van de jarigen nog niet ingevuld. Je ziet hier dat ik de maanden heb opgesplitst in twee kolommen. Op de foto zie je alleen de maanden januari tot en met april, maar ik heb de future log voor het hele jaar gemaakt en dus nog twee volle spreads gebruikt voor de maanden mei tot en met augustus en september tot en met december.

Doelen

De doelen waren op het moment dat ik de foto nam nog niet ingevuld. Dit jaar heb ik mijn doelen onderverdeeld in verschillende categorieën: financiële doelen, werkdoelen, doelen voor het huis, gezondheid, hobby, persoonlijke ontwikkeling, sociale doelen en tot slot nog een apart kopje voor doelen die te maken hebben met mijn woord voor dit jaar: verandering. Dit laatste omdat het mijn ervaring is dat ik in de loop van het jaar vaak nog dingen bedenk die ik met betrekking tot mijn woord voor dat jaar wil doen. Die kan ik daar dan kwijt. Als laatste volgt een pagina waar ik mijn doelen voor het eerste kwartaal kwijt kan. Hier splits ik mijn jaardoelen op en besluit ik waar ik de eerste drie maanden van 2018 aan wil werken.

Projectplanning

De volgende pagina's zijn bedoeld voor mijn projectplanning. Alle projecten die langer dan een week duren teken ik hierop in. Bovenaan staan de weeknummers. Voor elk project dat ik wil gaan doen vul ik de naam in en kleur de vakjes van de weken waarin ik aan het project werk of wil gaan werken. Zo heb ik een overzicht van het aantal projecten dat gelijktijdig loopt en in welke periodes ik veel te doen heb en waar ik nog tijd over heb. Dit voorkomt dat ik teveel projecten tegelijk plan. Hier zie je het overzicht voor het eerste en tweede kwartaal. De volgende bladzijdes zijn voor het derde en vierde kwartaal zodat ik ook hier het overzicht voor het hele jaar heb.

2018 km in 2018

Nu komen we bij de pagina's die betrekking hebben op een aantal specifieke doelen. Dit jaar wil ik onder andere 2018 km wandelen. Vorig jaar was het doel 1000 km en ben ik het eigenlijk pas vanaf juli goed gaan bijhouden. Dat doel heb ik bereikt, dus 2018 km in een heel jaar zou ook moeten lukken. Hier zie je dat de tracker loopt tot 1260 km. Op de volgende pagina (niet op de foto) gaat hij verder tot de 2018.

Blog- en YouTube kalender

Vervolgens de pagina's met mijn Blogkalender en YouTube kalender. Hierop ga ik invullen op welke dagen ik een blogpost of video heb gepubliceerd. Zo heb ik aan het eind van het jaar een mooi overzicht wat ik wanneer gepost heb. Weer loop ik er tegenaan dat je niet een hele maand onder elkaar kwijt kan op één pagina. Deze keer heb ik de dagen 1 tot en met 16 op de linker pagina gezet en de dagen 17 tot en met 31 op de rechter pagina.

Popsugar Reading Challenge

Sinds 2016 doe ik de Popsugar Reading Challenge. Ook dit jaar weer. Tot nu toe is het me niet gelukt om alle boeken van de lijst te lezen, maar dit jaar wil ik dat wel gaan doen. De prompts staan in mijn bullet journal en beslaan 4 bladzijden. Hier zie je alleen de eerste twee. Wat ik gelezen heb kruis ik af in het vakje voor de prompt.

 Duolingo Frans

Ik wil mijn Frans wat ophalen en doe dat via Duolingo. In mijn Bullet Journal heb ik een overzicht gemaakt van de lessen die ik nog moet doen. Op de linker helft van de pagina staan de lessen die nog gedaan moeten worden. Aan de rechter kant is ruimte om de herhalingslessen die ik doe te noteren. De balkjes met vierkantjes zijn het begin van een tekening die ik niet afgemaakt heb. Totaal had ik 11 pagina's nodig om alle Duolingo lessen die nog gedaan moeten worden op te schrijven. Er zit dus niets anders op dan heel veel te gaan oefenen, zodat ik minder pagina's nodig heb in een volgend bullet journal.

Zonecleaning

Voor mijn huishouden gebruik ik het systeem met 'zones' in huis. Elke week krijgt een andere zone extra aandacht. Hier zie je een schematische plattegrond van het huis met daarin de zones ingetekend. De rechter pagina is bedoeld voor de klussen uit zone 1. De andere zones (2 tot en met 5) hebben ook elk een eigen pagina gekregen. De klussen per zone moeten nog ingevuld worden, maar komen grotendeels overeen met het schema van Flylady. Hier en daar heb ik wat aanpassingen voor ons huis gedaan.

Lifebook 2017

Vorig jaar ben ik enthousiast gestart met Lifebook 2017 van Tamara Laporte. Helaas ben ik door drukte en andere hobby's niet verder gekomen dan les 6. Gelukkig kon je alle lessen downloaden en kan ik nu rustig de resterende lessen doen. Er kwam elke week een les online, dus heb ik voor alle lessen die ik nog moet doen een vakje met daarin het weeknummer getekend.

Project Life 2018

Elk jaar houd ik een Project Life album bij. Elke week krijgt een eigen spread met foto's en tekst. Het leuke hieraan vind ik dat je een overzicht van het hele jaar hebt en meer 'gewone' dingen vastlegt. Als je het een aantal jaren later terug kijkt, krijg je zo een goed beeld van hoe je leven toen was. Ik doe dit op deze manier sinds 2013 en ben altijd verbaasd over de dingen die veranderd zijn als ik de vorige albums door blader. Hier loopt het overzicht door tot week 41. Ik ben bewust niet verder gegaan op een volgende pagina omdat ik vermoed dat dit bullet journal wel vol is in week 41 en ik de resterende weken dus in een nieuw journal kan zetten. Mocht dit journal toch niet vol zijn, dan maak ik gewoon een nieuwe pagina voor de resterende weken en zet ik het paginanummer in de index.

 CAL (2016)

Tot slot de Crochet Along deken van 2016 (Mix and Match). Hier ben ik in 2016 aan begonnen, maar helaas is hij een tijd blijven liggen en dus nog steeds niet af. Bij de Crochet Along deken kwam er elke week een nieuw stukje van het patroon online. Links (de bruine vakjes), zie je de weeknummers. Daarnaast de oranje vakjes met de rijen die die week gehaakt moeten worden. Als ik een week en/of rij af heb kleur ik het betreffende vakje in. De weeknummers gaan nog door op de volgende twee pagina's.

Tot zover de collecties in mijn bullet journal. Daar heb ik alles bij elkaar dus 69 pagina's voor nodig gehad. Een flinke hap uit mijn bullet journal dus.

In de video kun je een en ander nog eens rustig nakijken.