Routines: Maak elke dag iets schoon

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke week aandacht aan een routine. Helaas is dat er de afgelopen twee weken bij in geschoten. Daarom deze week en volgende week twee routine blogposts, waarna het reguliere schema weer zal volgen. De volledige lijst met routines vindt je hier.

Je huis schoonhouden voelt voor de meeste mensen als een hele klus. En leuk is het ook al niet. Omdat het zoveel werk lijkt, ga je er steeds meer tegenop zien en stel je het zo lang mogelijk uit. Wat weer tot gevolg heeft dat schoonmaken steeds meer tijd en moeite kost. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Dit kun je echter heel simpel voorkomen. Doe gewoon elke dag iets. Maak een lijstje van alles wat je dagelijks, wekelijks en incidenteel wilt doen. Daarna doe je naast de dagelijkse klussen bijvoorbeeld elke dag één van je wekelijkse klussen (bijvoorbeeld stofzuigen of stoffen). Pak er vervolgens nog een extra klusje bij van de incidentele lijst (bijvoorbeeld een keukenkastje schoonmaken of je ramen lappen). Op deze manier houd je het bij en voorkom je dat je opgebrand raakt doordat je een hele dag hebt besteed aan een grote schoonmaak van je huis. 

Geen idee welke klussen in huis je zou moeten doen en hoe vaak? Houd eens bij wat je nu al doet en kijk vervolgens wat er blijft liggen. Je kunt ook op internet op zoek gaan naar voorbeelden van schoonmaakschema's. Die zijn volop te vinden. Doe bijvoorbeeld één van de dagelijkse 'missions' van flylady (www.flylady.net) of kijk naar mijn huishoudschema's van vorig jaar, die ook op flylady gebaseerd zijn.