Routines: Maak elke dag iets schoon

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke week aandacht aan een routine. Helaas is dat er de afgelopen twee weken bij in geschoten. Daarom deze week en volgende week twee routine blogposts, waarna het reguliere schema weer zal volgen. De volledige lijst met routines vindt je hier.

Je huis schoonhouden voelt voor de meeste mensen als een hele klus. En omdat het zoveel werk lijkt, ga je er steeds meer tegenop zien en stel je het uit. Wat weer tot gevolg heeft dat het steeds meer tijd en moeite kost om het uiteindelijk toch schoon te houden. De oplossing is simpel. Doe elke dag iets. Doe bijvoorbeeld elke dag één van je wekelijkse klussen (bijvoorbeeld stofzuigen of stoffen) en doe er dan nog een extra klusje dat minder vaak voorkomt bij (bijvoorbeeld een keukenkastje schoonmaken of je ramen lappen. Op deze manier houd je het bij en voorkom je dat je opgebrand raakt doordat je een hele dag hebt besteed aan een grote schoonmaak van je huis. 

Geen idee wat je dan zou moeten doen? Maak voor jezelf een lijstje wat je op regelmatige basis, maar minder vaak dan wekelijks, zou willen doen. Neem jezelf voor om elke dag één van de klussen van die lijst te doen. Inspiratie nodig? Doe dan bijvoorbeeld één van de dagelijkse 'missions' van flylady (www.flylady.net) of kijk naar mijn huishoudschema's van vorig jaar, die ook op flylady gebaseerd zijn.