Leer je kind huiswerk te plannen

Kinderen op de basisschool krijgen regelmatig huiswerk mee. Daarmee kunnen ze alvast oefenen met plannen en het maken van huiswerk voor de middelbare school. En dat heeft tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan, en in de rest van hun leven, natuurlijk veel voordelen. Plannen is een vaardigheid, die je gedurende de rest van je schooltijd, maar ook in de rest van je leven, goed kunt gebruiken.

Kinderen in de basisschool leeftijd moeten het plannen echter nog wel leren, en hebben daar dus hulp bij nodig. Daarom hier een eenvoudig stappenplan om huiswerk in te plannen.

Stap 1

Het huiswerk wordt opgegeven en je kind schrijft het op school in zijn agenda. Het huiswerk wordt opgeschreven op de dag dat het af moet zijn. Hierbij is het dus van belang dat je kind zijn agenda ook echt bij zich heeft en het huiswerk op de goede dag opschrijft.

Stap 2

De agenda wordt mee naar huis genomen en er wordt gekeken wat voor huiswerk er gedaan moet worden.

Stap 3

Het huiswerk wordt ingepland. Dit doe je simpelweg door het huiswerk te verdelen over het aantal dagen dat je hebt om het te maken of te leren. Tel dus het aantal dagen tussen de dag dat het huiswerk is opgegeven en de dag dat het af moet zijn. Verdeel het huiswerk over deze dagen. Gebruik eventueel de laatste dag als reserve dag en tel deze niet mee. Je kind is dan of lekker vroeg klaar met het huiswerk, of kan de reserve dag gebruiken als er op één van de andere dagen iets tussen is gekomen.

Houd bij het plannen rekening met andere activiteiten. Is je kind op woensdagmiddag de hele dag naar een verjaardagsfeestje, dan zal het die dag geen huiswerk kunnen maken. Houd bij voorkeur de weekenden vrij. Het is voor je kind lekker om een paar dagen geen huiswerk te hoeven doen. En mocht er onverhoopt iets tussen komen, dan kun je die dagen altijd nog als inhaaldagen gebruiken.

Agenda's

Je kunt bovenstaande stappen natuurlijk in elke agenda doen. Maar er zijn ook een aantal agenda's die speciaal gericht zijn op het leren plannen. Dat zijn onder andere de 1blik agenda en de Plenda.