Routine: Spaar een vast bedrag

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke week aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Het is altijd handig om wat reserves achter de hand te hebben als je onverwachte uitgaven hebt. Daar zou je een spaarpotje voor moeten hebben. Heb je dat nog niet, dan is elke maand een vast bedrag opzij zetten de beste manier om ermee te beginnen. Dit doe je als volgt.

  • Reken uit wat je per maand uitgeeft.
  • Reken uit wat je maandelijkse inkomsten zijn.
  • Bepaal wat je minimaal wilt sparen op basis van je maandelijkse inkomsten en uitgaven.
  • Zorg ervoor dat dat bedrag elke maand afgeschreven wordt. Doe dit bij voorkeur op de dag dat je salaris of uitkering gestort wordt. Zo weet je zeker dat je het geld niet ongemerkt aan andere dingen uitgeeft.

Wil je nog meer sparen? Maak dan elke maand een budget en maak het extra geld dat je over houdt aan het eind van de maand over naar je spaarrekening. Extra geld overhouden kan bijvoorbeeld doordat je inkomsten hoger uitvallen. Of omdat je uitgaven lager zijn dan verwacht. Bovendien zorgt een budget ervoor dat je beter inzicht krijgt in je uitgaven. Je ziet direct waar je verkeerde inschattingen van je uitgaven hebt gemaakt of waar je de fout in bent gegaan met impuls aankopen.

Deze manier van sparen wordt door Dave Ramsey een 'Zero based budget' genoemd. Dat betekent dat je van te voren precies bedenkt hoe je je geld wilt besteden. Meer over een zero based budget lees je hier in een eerdere blog van mij of in het boek 'Total Money Makeover' van Dave Ramsey.