Meest gehoorde Smoesjes over Opruimen

Erger jij je aan de rommel om je heen, maar kom je er niet toe om er echt iets aan te doen? Je bent niet de enige. Vaak gebruiken we tegenover onszelf en anderen smoesjes om maar niet aan de slag te hoeven met onze rommel. En je weet hoe het is met smoesjes, ze zijn eigenlijk niet waar… Daarom lees je hier de meest gehoorde smoesjes en waarom ze niet waar zijn.

De Smoesjes

 1. Ik ben perfectionistisch en omdat het in mijn eigen ogen toch nooit goed genoeg is, begin ik er maar niet aan.
 2. Ik heb geen tijd.
 3. Het heeft geen zin. Het wordt toch weer een zooitje nadat ik heb opgeruimd.
 4. Mijn gezinsleden werken niet mee.
 5. Ik ben nu eenmaal een chaoot en dat zal nooit veranderen.
 6. Ik weet niet hoe ik moet opruimen.

Waarom het niet waar is

 1. Perfectionisme. Als je echt zo perfectionistisch bent, waarom neem je dan genoegen met een rommelige omgeving? Is het niet beter om een redelijk opgeruimd huis en een redelijk goed systeem te hebben dan een heleboel rommel en geen systeem?
 2. Tijdgebrek. Opruimen hoeft nauwelijks extra tijd te kosten als je alles goed op orde hebt. Dan is het een kwestie van dingen op de juiste plek terug leggen. Moet je aan de grote klus van een systeem bedenken en al je spullen uitzoeken beginnen? Dan kost het inderdaad veel tijd. Maar het hoeft niet in één keer. Een kwartier per dag besteden aan opruimen zorgt al voor verbetering. Doe je dit elke dag, dan ziet je huis er na een paar maanden al een heel stuk beter uit!
 3. Het heeft geen zin. Als je een goed opbergsysteem hebt, hoef je spullen alleen maar op de juiste plek terug te leggen. Met een vaste routine van elke avond even een rondje door het huis om alles wat niet op z’n plek ligt terug te leggen, is het in een mum van tijd weer netjes.
 4. Gezinsleden. Opruimen moet je leren. Heb jij nooit je spullen opgeruimd, dan zullen je kinderen dat ook niet snel doen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Zorg voor een vaste plek voor alles. Label bakken voor speelgoed met plaatjes zodat kinderen kunnen zien wat waar in hoort. Ruim samen met hen het gebruikte speelgoed weer op. En je zult zien dat ook zij het onder de knie krijgen. Partners hebben ook de neiging om netter te worden als je zelf het huis eenmaal netjes hebt en houdt. Blijft er toch rommel rondslingeren van je gezinsleden? Stop alles wat niet opgeruimd is in een grote doos of mand. Kost weinig tijd en het ziet er toch snel weer netjes uit in huis. Deel je gezinsleden mee waar ze hun spullen terug kunnen vinden.
 5. Ik ben een chaoot. Als je er niets aan doet verandert het niet. Maar ook chaoten kunnen opruimen leren. Opruimen is niet moeilijk. Sorteer je spullen, zoek er een vaste plek voor en zet ze daar na gebruik altijd weer neer. Ja, zo makkelijk is het echt. De kunst is om het ook daadwerkelijk te doen.
 6. Ik weet niet hoe. Ik heb het hierboven al gezegd. Opruimen is een kwestie van sorteren, weg doen of een vaste plek zoeken en na gebruik terug leggen. Heb je toch meer hulp nodig? Vraag een vriendin om te helpen met opruimen, of huur een professional organizer in. Ga je toch liever zelf aan de slag? Lees dan een boek over opruimen of volg een cursus (bijvoorbeeld mijn e-cursus ‘Opruimen en Organiseren in 12 weken’).

 

Na het lezen van deze blogpost heb je geen enkel excuus meer om in de rommel te blijven zitten. Ga dus lekker aan de slag en geef jezelf het opgeruimde en gezellige huis dat je verdient!