Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke week aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Een van de meest vervelende dingen in de badkamer is de kalkaanslag die ontstaat door het vocht. Kalkaanslag kan behoorlijk hardnekkig zijn. Wil je de schoonmaaktijd van je badkamer aanzienlijk verminderen, dan is het een goed idee om kalkaanslag zoveel mogelijk te vermijden. Maar eerst zul je de al bestaande kalkaanslag willen verwijderen.

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem. Er zijn dan ook diverse middelen in de handel om kalkaanslag te verwijderen. Die kun je kopen, maar je kunt kalkaanslag ook heel makkelijk verwijderen met iets dat je vast al in huis hebt: azijn. Breng met een vochtige doek (schoonmaak)azijn aan op je glazen douchewand. Even laten inwerken en dan afspoelen en nadrogen met een doek. Je kunt ook wat azijn in een sprayflacon doen en dat op je douchewand spuiten. De tegels op de badkamerwand en -vloer maak je op dezelfde manier kalkvrij.

Kalkaanslag voorkomen

Heb je de douchewand eenmaal vrij van kalkaanslag, dan wil je dat natuurlijk graag zo houden. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom kun je het beste elke keer na het douchen de wand en de vloer droogmaken. Gebruik voor de muren en douchewand een raamwisser. Wil je dat iedereen die consequent gebruikt, hang hem dan bij voorkeur in de doucheruimte. Dan ziet iedereen hem op het moment dat ze hem nodig hebben en kunnen ze hem makkelijk pakken. Droog eventueel even na met een handdoek.

Voor de vloer kun je een grotere vloerwisser met lange steel gebruiken. Ik droog de vloer vaak ook nog even na met de handdoek waarmee ik me afgedroogd heb. Als je dit consequent doet, zul je merken dat je nauwelijks nog kalkaanslag op je douchewanden hebt.