Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Bij veel mensen loopt de lijst met klusjes en taken snel op tot een niet door te komen berg klussen. Dat is echter helemaal niet nodig. Je kunt de hoeveelheid achterstallige klusjes en rommel heel makkelijk verminderen door het gebruik van de twee minuten regel.

Wat is de 2 minuten regel?

De twee minuten regel houdt in dat alles wat je in twee minuten kunt doen, direct doet. Een e-mail beantwoorden? Kost het minder dan twee minuten, direct doen. Even een schroef aandraaien van een deurkruk die los zit? Direct doen. Cartrdige van je printer vervangen? Je begrijpt het al, direct doen. Als je hier een gewoonte van maakt, daalt het aantal zaken dat blijft liggen vanzelf. We zijn vaak geneigd om dit soort kleine zaken te lagen liggen en te  denken ‘dat doen we later wel.’ Maar later komt vaak niet en sommige zaken worden steeds dringender. Bovendien wordt de lijst met achterstallig werk steeds langer. Hierdoor ga je er tegenop zien om deze dingen te doen. Door ze direct af te handelen als ze zich voordoen, voorkom je dit alles. Bovendien kost het vaak meer moeite om zo’n kleine klus op te schrijven of te onthouden dan hem direct te doen.

En klussen die langer dan 2 minuten duren?

Wat te doen met de klussen die langer dan twee minuten duren? Dat hangt ervan af. Duurt het niet langer dan tien minuten en heb je tijd, dan zou ik je aanraden die taken ook direct te doen. Geen tijd? Dan schrijf je ze op een to do lijst of plan je ze in je agenda. Je zult zien dat je takenlijst op deze manier overzichtelijk blijft.