Routine: Ruim je kleding direct op

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Ken je dat? Je gaat naar bed, gooit je kleding op een stoel en denkt: ‘dat zie ik morgen wel weer.’ Of je staat twijfelend voor je kast, weet niet wat je aan moet trekken en trekt verschillende combinaties uit de kast. De setjes die het niet worden blijven achter op je bed of op een stoel.

De berg kleding op die stoel (of welk ander meubel dan ook in je slaapkamer) lijkt wel vanzelf te groeien. Want ligt er één keer iets, dan wordt het steeds makkelijker om er iets bij te gooien. En opruimen wordt juist steeds moeilijker naarmate de berg groter wordt. Het hele probleem is makkelijk op te lossen. Ruim de kleding die er ligt op en houd het vanaf dat moment bij. Dus voortaan doe je het volgende:

  • Gedragen kleding die je wilt wassen gaat direct in de wasmand. Zet desnoods een wasmand in de slaapkamer zodat je het er meteen in kunt gooien.
  • Gedragen kleding die je nog een keer wilt dragen en die moet luchten, hang je meteen op een hangertje.
  • Ongedragen kleding gaat direct weer terug in de kast.
  • Kleding die je uit de kast getrokken hebt en die ineens niet meer past of die je niet meer mooi vindt, kan weg.
  • Kapotte kleding die je nog gaat repareren leg je in een aparte ‘verstelmand.’
  • Kapotte kleding die je wil laten repareren leg je bij de deur klaar om weg te brengen.
  • Kapotte kleding waar je niets meer aan doet gooi je direct weg of neem je mee naar de recycle bak.
  • Deze dingen kosten je nauwelijks tijd en voorkomt een hoop ergernis. Je blijft niet met een berg kleding zitten waarvan je niet meer weet wat nu in de wasmand moest en wat terug in de kast mag. Zo blijft je slaapkamer er een stuk beter uitzien en heb je uiteindelijk minder werk.