Routines: 1 in 1 uit

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Een goede manier om te voorkomen dat je huis na het opruimen langzaam weer vol slipt, is er een hele simpele oplossing: 1 in 1 uit. Wat dat betekent? Het betekent dat als je iets nieuws koopt of krijgt, je ook iets weg doet. Dat iets is dan bij voorkeur iets van dezelfde soort. Dus: koop je een nieuw boek? Doe dan een oud boek weg. Nieuwe hardloopschoenen? Doe de oude weg, etc. Zo voorkom je dat je over een jaar weer met een berg rommel zit die je uit moet zoeken. 

Andere manieren om impulsaankopen te vermijden:

  • Bouw bedenktijd in voor niet noodzakelijke aankopen. Schrijf ze op een lijst en voorzie het item van de datum van vandaag. Je gaat het nog niet kopen. Dat mag je pas na 30 dagen doen. Wil je het item dan nog, dan koop je het. Je zult merken dat het vaak niet meer zo nodig hoeft.
  • Neem als je de stad in gaat alleen contant geld mee. Neem genoeg mee voor hetgeen je wilt gaan kopen, maar niet meer. Zo voorkom je dat je voor schoonmaakmiddel naar bijvoorbeeld de Action gaat en er met een kar vol andere spullen weer vandaan komt.
  • Ga winkelen met een lijstje. Ja, ook als je shopt voor kleding. En houd je dus aan dat lijstje. Zo voorkom je dat je gaat winkelen voor een nieuwe broek en met drie t-shirts en nieuwe schoenen thuis komt (en zonder die broek).
  • Mijd de schappen met non-food artikelen in de supermarkt, tenzij je één van die artikelen op je lijstje hebt staan. Ook dit voorkomt weer impulsaankopen.