Routines: Doe dagelijks een opruimrondje

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

In de afgelopen weken heb ik je al vaak genoemd dat je dingen moet opruimen. En natuurlijk berg je in het ideale geval al je gebruikte spullen direct weer op. En doen je gezinsleden dat ook! Maar helaas is het niet altijd zo eenvoudig en slingert er in de meeste huishoudens altijd wel wat rond.

Een dagelijks opruimrondje voorkomt dat het binnen de kortste keren een onoverzichtelijke bende wordt. Je houdt het met een kort rondje van tien minuten al snel redelijk goed opgeruimd. Maak het jezelf daarbij niet te moeilijk. En onthoud, het is een opruimrondje. Geen grote opruimklus! Je legt dus de rondslingerende spullen weg, maar gaat geen grote opruimactie van de kast houden. Doe het rondje bij voorkeur 's avonds, voordat je naar bed gaat. Dan kom je de volgende ochtend in een opgeruimde kamer beneden. Hier volgen enkele tips zodat je niet uren bezig bent:

  • Maak voor gezinsleden een bakje of mand waar je hun spullen in kunt gooien.
  • Heb je kleine kinderen, gooi rondslingerend speelgoed ook in een bak of mand. Zorg desnoods voor een speciale bak hiervoor. Je kunt die bak dan (samen met je kinderen) af en toe uitzoeken en alles op de juiste plek opbergen.
  • Zet lege glazen en ander gebruikt servies in de vaatwasser of in een afwasteiltje dat je op een daarvoor bestemde plank in je kastje hebt staan. Of was die paar glazen nog snel even af.
  • Leg rondslingerende huissleutels, post etc. op de juiste plek.

Kom je dingen tegen waar je (nog) geen vaste plek voor hebt? Zet ze desnoods tijdelijk ergens neer, maar bedenk wel dat je er deze week nog een vaste plek voor gaat zoeken. En doe dat dan ook. Zet het desnoods in je agenda!