Routines: Hang je jas op

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Veel van onze rommel ontstaat doordat we dingen niet direct opruimen op de plek waar ze horen. We gooien onze sleutels, tas en post zonder erbij na te denken ergens neer als we binnen komen. En ook onze jas kan zomaar op een stoel belanden omdat we die pas in de woonkamer of keuken uittrekken. Zo ziet je huis er vijf minuten nadat je binnen bent gekomen alweer rommelig uit, zeker als alle huisgenoten hetzelfde doen.

Nieuwe routine aanleren

En natuurlijk. Als je na een lange werkdag eindelijk op de bank ploft, heb je geen zin om op te staan en je jas op de kapstok te gaan hangen. Maar hier komt het belang van routines om de hoek kijken. Als jij elke keer, zodra je binnen komt je jas ophangt, dan zul je dat na een tijdje automatisch doen. En dan is je jas ophangen geen extra werk meer, maar iets wat je meteen in één keer goed doet. Ben jij zo iemand bij wie de jas meestal gewoon op een stoel belandt, dan zit er maar één ding op. Leer jezelf de gewoonte aan van je jas ophangen. In het begin zal het nog regelmatig mis gaan. Zodra je je realiseert pak je dan je jas en hang je hem alsnog op de kapstok. Nu kost het je waarschijnlijk nog wat extra moeite. Maar al snel zul je merken dat je je jas meteen bij binnenkomst ophangt.

Plaats van de kapstok

Blijft het moeilijk om je jas op te hangen zodra je binnen komt? Kijk dan wat het probleem is. Staat je kapstok op de verkeerde plek? Kun je er niet goed bij? Kijk dan of je de kapstok kunt verplaatsen. Of kom je altijd via de achterdeur binnen en is de kapstok bij de voordeur? Zorg dan voor wat haakjes in de buurt van de achterdeur waar je je jas kwijt kunt.

Heb je kleine kinderen? Zorg dan voor wat lage haakjes, zodat zij ook zelf hun jas op kunnen hangen.