Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Ken je dat? Na het eten heb je wel de afwas gedaan, of alles in de vaatwasser gezet. Maar in de loop van de avond verschijnen er weer allerlei mokken, glazen of kommen op het aanrecht. Niks is zo vervelend als ’s ochtends een vol aanrecht aan te treffen en daardoor geen ruimte te hebben voor het maken van je ontbijt. Een vervelend begin van de dag, dat voorkomen had kunnen worden door je avondroutine aan te passen.

De oplossing is natuurlijk heel simpel. Je zorgt er voor je naar bed gaat voor dat het aanrecht leeg is. Zet de vuile vaat, die zich in de loop van de avond op je aanrecht heeft verzameld, nog even in de vaatwasser. Geen vaatwasser? Gebruik dan een teiltje waarvoor je een plekje in een aanrechtkastje hebt ingeruimd. Of was die paar glazen nog even snel met de hand af. Waarom?

  • Het kost je nauwelijks tijd.
  • Je dag begint niet met irritaties over een vol aanrecht. Zo'n vervelend begin kan je humeur voor de hele dag kan beïnvloeden en dat is dus niet nodig.
  • Je hoeft ’s ochtends niet van alles aan de kant te zetten, en bespaart ’s ochtends dus tijd.
  • Je bent ’s ochtends eerder geneigd om de boel weer netjes te maken voor je vertrekt en komt daardoor ook weer in een nette keuken thuis.
  • Door nog even het aanrecht leeg te maken, wordt het ook makkelijker om andere dingen alvast klaar te zetten voor morgen. Bijvoorbeeld het koffiezetapparaat alvast vullen en de ontbijttafel alvast dekken. De ene goede gewoonte versterkt de andere.