Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In een vorige blogpost liet ik jullie zien hoe ik mijn dag indeel met behulp van tijdblokken. Maar soms heb ik behoefte aan meer overzicht en dan maak ik aan het begin van de week een overzicht voor de hele week. Je kunt dit in Excel doen of op papier. Google Calendar werkt ook goed. Zelf doe ik dit het liefst op ruitjespapier, waarbij ik potlood of pen gebruik om het raster te tekenen en kleurpotloden of (merk)stiften om de tijdblokken in te kleuren.

Ik teken een tabel met 8 kolommen. In de eerste kolom zet ik de tijden in blokken van een uur of een half uur, een beetje afhankelijk van hoe ik verwacht dat mijn week eruit ziet. In kolom twee tot en met acht komen de dagen van de week (maandag tot en met zondag).

Dan pak ik mijn agenda erbij en vul ik het volgende in:

  • Eerst mijn afspraken in, inclusief reistijd. Voor afspraken kies ik oranje.
  • Dan vul ik de tijden voor mijn ochtendroutine, lunch en avondeten (inclusief koken en afwas in). Deze tijden kleur ik geel.
  • Vervolgens pak ik mijn master to do lijst erbij en beslis ik wat ik op het gebied van werk wil doen en wanneer. De tijd die ik hieraan wil besteden kleur ik in met blauw.
  • Vervolgens kleur ik de tijd die ik aan huishoudelijke klusjes wil besteden in met paars.

Ik heb nu een redelijk overzicht van mijn week en de hoeveelheid tijd die ik daarin heb. De tijden die ik niet ingekleurd heb, is tijd die ik over heb of tijd die ik vrij in kan delen. Ik zorg er altijd voor dat ik witte ruimte over heb. Zo heb ik extra tijd als dingen tegen zitten of als er onverwachte zaken tussendoor komen. En anders wordt die tijd gebruikt voor ontspanning.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.