Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Als je ’s ochtends vlug, vlug moet haasten en vervolgens de deur uit rent, is de kans groot dat je thuis komt in de chaos van die ochtend. Dit helpt niet om te ontspannen na een drukke werkdag. Laat je huis daarom zoveel mogelijk netjes achter voor je de deur uit gaat.

Wat je misschien al doet

Als je , zoals eerder genoemd in deze serie, ’s avonds je kleren klaar legt, voorkom je een grote berg kleding op je bed omdat je niet wist wat je aan moest trekken. En misschien zit het bed openslaan of opmaken inmiddels ook al in je systeem. De probleemgebieden zijn dan vaak vooral nog de badkamer en het aanrecht en de ontbijttafel.

De badkamer en eventueel slaapkamer(s)

  • Ideaal is het natuurlijk als je de avond van te voren vuile kleding al in de wasmand hebt gegooid en kleding die moet luchten hebt opgehangen. Wen je dus zoveel mogelijk aan om dit ook ’s avonds te doen.
  • Hang (natte) handdoeken op en haal eventueel een doekje door de wastafel om tandpasta resten te verwijderen. Je kunt hiervoor zelfs een handdoek gebruiken die toch in de was gaat.

De ontbijttafel

  • Ruim de ontbijttafel direct na het ontbijt af. Laat ieder gezinslid zijn eigen bord, beker en bestek in de vaatwasser of in ieder geval op het aanrecht zetten.
  • Zet gebruikte etenswaren weer op hun plek en haal zo nodig een doekje over de tafel.
  • Liggen er veel kruimels of hagelslag op de vloer, veeg dit dan even snel op met  blik en veger of een kruimeldief.

Het aanrecht

  • Zet gebruikt servies in de vaatwasser. Heb je geen vaatwasser? Zorg dan voor een teiltje in een keukenkastje waar je alle vaat in kunt doen. Heb je genoeg tijd ’s ochtends dan kun je zelfs overwegen om de boel nog even snel af te wassen.
  • Zet gebruikte etenswaren of andere dingen die nog op het aanrecht slingeren op de juist plek.
  • Haal een doekje over het aanrecht, zodat deze weer schoon is.

Het kost je een paar minuten, maar je zult merken dat het een stuk prettiger thuiskomen is, als je op deze manier nog even door je huis gaat voor je vertrekt.